Kapr na modro, salát vídeňského typu, polévka houbová. Proč ne? říká kuchař Václav Forman

5. prosinec 2023

Na otázku, co je to tradiční česká vánoční kuchyně, by se určitě sešlo mnoho odpovědí. Je to rybí polévka, smažený kapr a majonézový salát? A proč ne hrachovka, houbovka, bramborové plátky nebo candát s bylinkami? „To všechno na štědrovečerním stole můžeme mít,“ doplňuje zkušený mistr.

Ryba si podle něj musí hlavně zachovat svou chuť, pozor proto na dochucování. „Co se mi osvědčilo, je to, že na kapra kápnu pár kapek koňaku, on se vytuží a dobře se s ním pracuje a samozřejmě pak výborně chutná,“ doporučuje předseda Asociace českých kuchařů a cukrářů České republiky, pobočky Morava a Slezsko.

Na otázku týkající se trendů ve vánoční kuchyni zmíní Václav Forman používání mrkve při pečení cukroví, které je jemné a odlehčené. Také se klade důraz na lehkost u bramborových salátů. Recepty zkouší se svými studenty olomoucké Moravské střední školy.

Dělali třeba i kapra na modro s tímto receptem: „Vykuchejte ho, zbavte šupin, ale neumývejte, musí se totiž zachovat šlem, který má na povrchu. Připravte si vývar, do něj nalejte ocet a na mřížku, kterou do něj vložíte, umístěte kapra. Ten vařením zmodrá. Dejte na talíř a přelijte máslem. Dobrou chuť.“

Pořad Dobrá rada můžete ve vysílání Českého rozhlasu Olomouc poslouchat a ptát se hostů každé úterý od 10:04.

Spustit audio