Když píšu, jsem šťastná, říká přerovská spisovatelka Lenka Chalupová

Při psaní sleduje manžela, děti, televizi a v hlavě se jí odehrává děj příběhu, do kterého, jak sama říká, nezasahuje, jen popisuje. Ve své zatím poslední knize Kyselé třešně otevřela citlivé téma poválečného masakru na Švédských šancích u Přerova.

Jedná se o příběh smyšlených postav na pozadí reálných historických událostí, které se v Přerově a Lověšicích tenkrát doopravdy staly, od bombardování přes nálety až po povstání, při němž Přerované jako první v českých zemích povstali proti nacistům. I místa jsou reálná. Aby příběh, položený na historických základech, mohla věrohodně napsat, nastudovala kroniku Lověšic a velmi cenné podklady o tehdejším dění jí poskytla i školní kronika. Tam se dozvěděla třeba i to, jak musely lověšické děti slavit narozeniny Adolfa Hitlera, nebo neunikly příkazu vyzdobit třídu květinami, umístit na katedru obraz s podobiznou Heydricha a litovat jeho smrti. Kroniky měla spisovatelka u postele rok.

Spisovatelka Lenka Chalupová se svými knihami

Desátá kniha Lenky Chalupové, Kyselé třešně, vyšla vloni na podzim a před Vánoci už byla vyprodána. Spisovatelka ale nesedí s rukama v klíně a neužívá si úspěch. V pořadí jedenáctou knihu už má skoro před dokončením. Jedná se o psychologické drama s detektivní zápletkou, jde o zamotaný rodinný příběh s několika kostlivci ve skříni, které si rodina léta hýčká.

Měla někdy chuť si od psaní dát pauzu? A Jak vypadá taková tvůrčí krize? A dá se vůbec psaní naučit? Také o tom promluvila spisovatelka Lenka Chalupová ve Větrníku Českého rozhlasu Olomouc.

autor: zos
Spustit audio