Když se potkávají generace, dějí se zázraky, vědí dobře ve společnosti Mezi námi

14. únor 2022

Na první pohled to může vypadat úplně samozřejmě – prarodiče tráví čas se svými vnuky nebo pravnuky. Někteří z nich ale nemůžou. V takovém případě může pomoct prostředník, který dá dvě generace dohromady.

Obecně prospěšná společnost Mezi námi vznikla v roce 2013 a narazíte na ni i v Olomouckém kraji. Například olomoucké Rodinné centrum Heřmánek je v kontaktu s Centrem denních služeb na Rooseveltově ulici. „Buď rodiny s dětmi jezdí za seniory, nebo oni přijedou k nám,“ říká Hana Klicperová. Jejich setkání, která probíhají obvykle jednou měsíčně, jsou částečně organizovaná a částečně volná. Maluje se, zpívá a povídá.

Povídej je mimochodem jeden z hlavních projektů Mezi námi. Tím dalším je Přečti, v rámci kterého babičky a dědečci navštěvují děti ve školkách a předčítají jim. „Společně strávený čas má obrovskou hodnotu, nedá se to v žádném případě srovnat s peněžními dary,“ je přesvědčená Alena Hálková z Prostějova, kde se skvěle rozvinula spolupráce mezi Mateřskou školou Šárka a Centrem sociálních služeb na Lidické ulici, za což si obě zařízení vysloužila ocenění v podobě značky Mezigeneračně.

Poslechněte si Dobrou radu Českého rozhlasu Olomouc.

autor: voj
Spustit audio