Klasika Franka Zappy z půlky 70. let zněla v Legendách

20. říjen 2014

Frank Zappa je jedním z nejzajímavějších hudebníků všech dob. Dobře utajený undergroundový miláček rockerů v někdejším Československu uměl složit a zahrát vše, od hitového popu přes rockové a jazzové úlety až po klasiku.

Jeho rockovou tvář nabídly Legendy ČRo Olomouc. Deska z roku 1976 "Zoot Allures" patří mezi klenoty jeho diskografie.

Zappa tehdy vydával řadu koncertních nahrávek a živé kousky se ocitly i na tomto albu, celý materiál je ale nečekaně přímočarý a v duch tehdejšího hard-rocku ve středním tempu.

Pokud chcete se Zappou začít, tohle je jedna z možných vstupních bran. Ozdobou desky je desetiminutová "The Torture Never Stops", ale tu si najděte sami. V Legendách jsme si pustili přímočarý otvírák "Wind Up Workin´ In A Gas Station", ostrou "Ms. Pinky", cajdáček "Find Her Finer", titulní parádní kytarové sólo "Zoot Allures" nebo dusavou hitovku "Disco Boy".

Nejen deska "Zoot Allures" stojí z diskografie Franka Zappy za slyšení. Nechte se inspirovat pořadem Legendy ČRo Olomouc, ve kterém vám každou středu od 18 hodin nabízíme zajímavá alba, která ani po desítkách let nezestárla.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.