Kostel Nanebevzetí Panny Marie stojí ve Slatinicích už 250 let. Ptenské dětské divadlo připravilo další premiéru

22. květen 2019
Kraj na dlani

Magazín, ve kterém zjistíte, jak se žije lidem v našem kraji, co je baví, zajímá a trápí.

Na kovářském jarmarku Fortel na fortu v Křelově-Břuchotíně nám o víkendu představila spoustu různých nožů vlastní výroby paní Anna Štarhová. Mohli jsme zjistit, že různých speciálních nožů může být spousta. S mikrofonem si s nožířkou povídal Aleš Spurný.

Základní kámen kostela Nanebevzetí Panny Marie ve Slatinicích na Olomoucku byl položen před dvěma sty padesáti lety, v roce 1769. V kostele jsou k vidění cenné nástropní fresky od Jana Pillze, které nám ukázal slatinický kronikář Vladimír Opletal. Kronikáře doprovázela Petra Ševců.

Cyklostezka Bečva patří k nejdelším v republice. Spojuje všechny tři moravské kraje a na Přerovsku bývá od jara do podzimu doslova v obležení milovníků jízdy na kole. Nejvíce cyklistů potkáte v úseku mezi Přerovem a Hranicemi. Jak často vyrážejí do terénu, zjišťovala reportérka Jana Zemková na oblíbené občerstvovací zastávce u oseckého jezu.

Ptenské dětské divadlo si pro své diváky připravilo další premiéru. Jde o pohádku Dva prsteny, kterou napsal a režíroval Karel Foltin. Premiéra se odehraje už tuto neděli od 15 hodin v aule Základní školy ve Ptení na Prostějovsku. S režisérem telefonicky hovořil Pavel Juráš.

Marie Horáčková je původním povoláním učitelka. Dnes je však spíše proslulá jako mýdlařka a producentka přírodní kosmetiky, kterou vyrábí v chaloupce u potoka v Adolfovicích na Jesenicku. Co ji k výrobě přivedlo zjišťoval Mirek Kobza.

autoři: Aleš Spurný , Pavel Juráš , kbz , zem , pese
Spustit audio