Kostel sv. Václava ve Střemeníčku je důkazem šíření pravoslaví na Litovelsku před válkou

28. září 2022

Svatý Václav je bezesporu patronem české země. Na Moravě je jeho kult přece jen řidší, i když i zde je uctíván jako národní patron. Málokdo však ví, že významnou úctu tomuto světci věnují například i pravoslavní křesťané. Důkazem toho může být i pravoslavný kostel zasvěcený tomuto světci ve Střemeníčku na Litovelsku.

Nejprve však malá exkurze do historie pravoslavné církve. Ta své kořeny spojuje už s nejstarší jeruzalémskou křesťanskou obcí. V Čechách a na Moravě se současná pravoslavná církev začíná objevovat na přelomu 19. a 20. století, kdy některé proudy českých a moravských vlastenců hledali v pravoslaví kořeny slovanství. Do jisté míry to bylo oprávněné, vždyť to byli právě nositelé ortodoxní víry sv. Cyril a sv. Metoděj, kteří se snažili už v 9. století na území současného českého státu vytvořit pevnou církevní strukturu.

Moravské kořeny křesťanství do jisté míry přešly i do Čech. Vždyť i první přemyslovští panovníci byli pokřtěni v ortodoxním ritu. Na Vyšehradě, u kostela sv. Klimenta existovala křesťanská škola, kterou vedli slovanští mniši. Slovanský biskup Notarij, který akademii řídil, byl tím, kdo vykonal u sedmiletého knížete Václava, postřižiny podle obyčeje všech Slovanů. Je tedy více než nabíledni, že sv. Václav je i dějinách české pravoslavné církve považován za osobu více než jen zaznamenatelnou.

Příklon k pravoslaví je na Litovelsku nejvíce znatelný po roce 1925. Vznikají nové pravoslavné obce, které si budují i své kostely. Tím nejstarším je kostel sv. Ludmily v Řimicích. Zdejší pravoslavná obec byla ustavena 22. února 1931. Už brzy se k této obci přihlásilo také asi šedesát věřících ze Střemeníčka. Malá obec v kopcích však byla od zdejšího chrámu dokončeného v roce 1934 vzdálená více než 10 km, což byl pro pravidelnou návštěvu bohoslužeb problém. I proto se místní rozhodli následovat příkladu řimických a postavit si v obci vlastní kostel.

Byla to velká myšlenka, protože doposud byla jedinou sakrální stavbou ve vesnici malá katolická kaple z konce 19. století. Podporu však místní měli jak u biskupa Gorazda, tak i u stavitele kaplí Andreje Vsevoloda Kolomackého. Rodák z obce Soročinskoje v Kyjevské gubernii na Ukrajině byl absolventem semináře. Po roce 1916 se přidal k československým legiím a později bojoval proti bolševikům. Musel uprchnout z vlasti a přes Rumunsko se dostal na Podkarpatskou Rus. Opět vstoupil do armády, ale nakonec se vrátil do pravoslavné církve a působil jako duchovní. Přestože měl deset dioptrií, proslul nejen jako malíř a architekt, ale také jako pisatel ikon. V ČR pomáhal stavět přes devadesát pravoslavných chrámů. A jedním z nich byl právě ten zasvěcený sv. Václavu ve Střemeníčku.

Základní kámen kostela byl položen 3. května 1936 vladykou Gorazdem II. za přítomnosti duchovních otců z Chudobína, z Vilémova a dalších a také za účasti velkého množství věřících z okolí. Kostel byl dostavěn následujícího roku a 17. května 1937 pak vysvěcen opět vladykou Gorazdem.

Nutno říci, že kostel je nesmírně půvabný. Je to nepříliš zdobná budova bílé barvy s modrými kupolemi a skvělou akustikou, která připomíná chrámy například na řeckých ostrovech. Na půdorysu kříže stojí čtvercová hlavní loď doplněná třemi apsidami. Nad lodí se tyčí vežička s typickou cibulovitou kupolí. Zvonici najdeme jak je u podobných chrámů zvykem nad hlavním vchodem. Interiér dnes vyplňuje jej několik lavic a jednoduchý ikonostas, který je dílem právě archimandrity Vsevoloda Kolomackého.

Na sv. Václava se zde potkávají poutníci ze širokového okolo

Kostelík je dnes spravován duchovním z Vilémova. To platí už od roku 1947. O správu kostela se starají místní. Pravidelné mše zde nebývají, ovšem přesto se zde bohoslužba sloužívá. Právě na den sv. Václava, tedy 28. září, kdy se zde potkávají poutníci z širokého okolí. Jinak je kostel hlavně častým cílem turistů mířících do nedalekých javoříčských jeskyní. Hlavně, jsou-li z větší dálky, jsou pro ně pravoslavné kostely na Litovelsku mnohdy velkým překvapením.

Spustit audio