Kotlíkové dotace: Jak žádat o peníze?

25. leden 2016

Od 22. února 2016 bude v Olomouckém kraji možné podat žádost o podporu na výměnu zdrojů tepla v rodinných domech. Výše tzv. Kotlíkové dotace od státu se pohybuje od 70 do 80 procent. Jaké musí žadatel splnit podmínky? A kde zjistí detaily?

Účelem podpory je snížení úrovně znečištění ovzduší. Původní, „starý“ kotel, který měníme, má být na ruční přikládání pevnými palivy. A nachází se v rodinném domě na území Olomouckého kraje; na jeho krajském úřadě tedy může žádat i občan s trvalým bydlištěm mimo tento kraj. Rozhoduje umístění rodinného domu.

Kolik můžu dostat? A na co?

Žadatel o kotlíkovou dotaci podává takzvaný dílčí projekt (čtyřstránkovou elektronickou žádost). Celkové výdaje dílčího projektu mohu dosáhnout maximálně 150 tisíc korun.

Novým zdrojem tepla (tím, který si pořizujeme) může být kotel na uhlí – výše dotace od státu pak dělá 70 %, tj. maximálně 105 tisíc korun.

Při pořizování kotle kombinovaného (uhlí + biomasa) lze získat dotaci 75 %, tj. maximálně 112 500 korun.

Nejvyšší podporu můžeme získat pro kotel na biomasu. Na něj, stejně jako na tepelné čerpadlo můžeme žádat dotaci 80 %, což při maximálních možných výdajích dělá 120 tisíc korun.

Čtěte také

Nemám nárok ještě i na bonus?

„Důležitou informací je, že byly stanoveny takzvané prioritní obce. Pokud žadatel najde obec, kde má dotyčný zdroj tepla, na veřejně dostupném seznamu prioritních obcí, znamená to nárůst podpory o dalších 5 procent,“ poznamenává inženýr Martin Hrubý z Oddělení grantových schémat Olomouckého kraje.

Neunáhlete se. A nenaleťte!

„Velmi dobře všem radíme, ať si podmínky takzvaných kotlíkových dotací trpělivě prostudují. Mohou své konkrétní dotazy probrat i s námi na krajském úřadě nebo na výjezdních seminářích v kraji,“ doporučuje Hrubý.

Naráží tak mimo jiné na fakt, že úspěšný žadatel provede výměnu za své peníze (financuje nejdříve ze svého) a poté mu jsou náklady (jejich příslušný podíl) uhrazeny od Olomouckého kraje.

„Zároveň je naprosto nezbytné, aby nový zdroj tepla – ten, který si pořizuju – byl na Seznamu registrovaných výrobků. Těch zdrojů tepla, na které lze žádat dotaci. Nedejte na ničí doporučení a raději si seznam na internetu či u nás v úřadě prostudujte,“ radí Martin Hrubý.


Informační semináře pro občany Olomouckého kraje ke kotlíkovým dotacím25. ledna v Šumperku:
26. ledna ve Šternberku
27. ledna v Lipníku nad Bečvou
28. ledna v Javorníku
1. února v Mohelnici
2. února v Přerově
3. února v Uničově
Prezentace, vysvětlení a ukázky žádostí o dotace začínají vždy ve 12,00 a v 15,30 hod.

Seznam nových kotlů je živý a průběžně se rozrůstá a je samozřejmě veřejný

Přesto se ale mohou objevit i případy „zaručených“ informací některých podnikavců, kteří vám bohužel budou nabízet jak své služby (poradenské či topenářské) a také budou tvrdit o určitém kotli, že je takto certifikován. Jde ale o vaše peníze (ač s následným částečným proplacením), a proto si raději všechno trpělivě a osobně pohlídejte.

Je toho mnohem víc. Kde se to dozvím?

„Další důležité okolnosti zjistí zájemci na webových stránkách Olomouckého kraje, po dohodě i u nás na Oddělení grantových schémat, ale také na výjezdních seminářích,“ doporučuje Hrubý.

autor: Bořek Volný
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.