Kus historie v novém prostředí. Interiér budovy Českého rozhlasu Olomouc zdobí fotografie Jindřicha Štreita a Terezy Hrubé

10. leden 2024

Přesně na den 75. výročí zahájení rozhlasového vysílání v Olomouci jsme představili novou instalaci fotografií Jindřicha Štreita a Terezy Hrubé.

V nové budově Českého rozhlasu Olomouc v Pavelčákové ulici nám jejich snímky připomínají to, kde naše stanice dříve působila, tedy na Horním náměstí 21.

Slavnostní večer zakončil komponovaný pořad „Věřím na zázraky“ s povídáním Jindřicha Štreita a písničkami olomouckého muzikanta Stanislava Hyráka.

„Věřím na zázraky, jinak bych to nedělal. A jedním ze zázraků, co jsem v poslední době zažil, je nová budova Českého rozhlasu Olomouc. Když mě v ní pan ředitel (Josef Podstata, pozn. red.) provázel, říkal jsem si, že je to opravdu jako v nebi,“ zmínil Jindřich Štreit, věhlasný fotograf.

Říkal jsem si, že je to opravdu jako v nebi.
Jindřich Štreit

Fotografie si budou moct posluchači prohlédnout během dne otevřených dveří nebo na koncertech, které se v atriu budovy v Pavelčákově ulici uskuteční.

Jak se Jindřichu Štreitovi a Tereze Hrubé v rozhlase fotilo? A jaké další akce v souvislosti se dvěma výročími (75 let od zahájení vysílání a 30 let od počátku samostatného vysílání) Český rozhlas Olomouc chystá?

Poslechněte si reportáž Petry Ševců ve výše přiloženém audiu.

Fotografie Jindřicha Štreita a Terezy Hrubé, kteří zachytili poslední dny práce v předešlém pracovišti, nově zdobí stěny nové budovy v Pavelčákově ulici
autor: Petra Ševců
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.