Květinové město plné ohromných parků, to je čínský Kanton podle Evy Purzycki

Olomoučanka Eva Purzycki už procestovala pořádný kus světa, říká, že přímo vyhledává dobrodružství. Žila v Austrálii, na Novém Zélandu, ve Francii a Velké Británii, poslední čytři roky v jednom z největších čínských měst - Kantonu. Jak se cítí mezi mrakodrapy? Co už z velké Číny viděla? A snaží se uplatnit ve svém oboru, ve filmu?

Přiznává, že dokud manžel nedostal pracovní nabídku, moc toho o Kantonu a oblasti jižní Číny nevěděla. Celé čtyři roky, co tam žijí, to napravuje. Eva Purzycki ráda cestuje, vyhledává dobrodružství, nadšená je z oblasti Jü-nanu, města Šangri-la nebo malé Potaly.

Město Kanton nabízí řadu architektonických skvostů, např. budovu opery, muzeum nebo televizní věž, která patří mezi nejvyšší budovy na světě. „Kanton je pro mě ale taky delta Perlové řeky, odkud pochází festival dračích lodí,“ doplňuje.

Eva Purzycki je rodačka z Olomouce, na Univerzitě Palackého vystudovala filmovou vědu. „Číňané milují hollywoodskou produkci v moderních kinosálech, já ale hledám zastrčená místa, kde se promítají dokumenty a artové filmy,“ říká s tím, že by se tam ráda ve svém oboru uplatnila.

autor: voj
Spustit audio