Kvůli zpožděným opravám zahájí některé školy v kraji školní rok později, jiné mají náhradní program

3. září 2018

Některé školy v Olomouckém kraji dnes zůstávají zavřené. Jiné, včetně největšího gymnázia v Česku v olomouckém Hejčíně, sice školní rok zahájily, ale vyučovat zatím nebudou. Žákům a studentům vymyslí na první dny náhradní program. Důvodem jsou rekonstrukce školních budov.

„Tady všude se budou bourat okna, vstupní dveře. Cílem je, aby ta škola byla bezbariérová, to znamená, aby se sem dostali vozíčkáři,“ komentuje ředitel olomouckého gymnázia Hejčín Karel Goš. Procházíme chodbami školy. Po stranách leží pytle s cementem nebo tvárnice. Některá okna chybí.

Gymnázium na začátku prázdnin zahájilo rekonstrukci za desítky milionů korun. „Je vybudován zcela nový, moderní sportovní areál, jsou vybudovány nové učebny, jsou opravené kabinety, je opraveno a upraveno okolí školy,“ vyjmenovává ředitel.

Učitelé se připravují na nový školní rok. V České Vsi se musí přizpůsobit stavebním pracím

Stavební práce zasáhnou téměř do celého školního roku (na snímku ředitelka ZŠ v České Vsi Milada Podolská)

Do českých škol se pomalu vrací život. Učitelé se tento týden začínají připravovat na nový školní rok. Napilno mají například v České Vsi na Jesenicku, kde mají na rozjezd pouze tři dny. V závěru týdne je čeká teambuildingový výjezd. Někteří proto budou muset v přípravě na příchod žáků pracovat i o víkendu.

Dokončení oprav před začátkem školního roku stíhají jen tak tak. „Zahájit školní rok stihneme, předpokládáme jistá omezení, nicméně školní rok bude zahájen v termínu s tím, že první týden se žáci možná budou účastnit akcí mimo prostory školy, nebo bude částečně omezen prostor,“ dodal Goš.

V Zábřehu zůstali žáci základní školy Boženy Němcové první školní den ještě doma. A nejen ten, do školy nastoupí až 10. září. „Děti v jiných školách už budou ve škole, u nás teprve budou učitelé chystat třídy,“ uvedl ředitel školy Pavel Nimrichtr. Dělníci totiž budovu školy zateplovali, vyměňovali okna a také elektroinstalaci a rozvody. A právě práce uvnitř školy ještě nejsou hotové.

S drobnějšími omezeními musejí na začátku školního roku počítat i v šesti ze sedmi základních škol v Přerově.

autor: tas
Spustit audio

Související