Lampionové průvody, koncerty, svatomartinské posezení, taneční odpoledne. Vyberte si z tipů na víkend

Podzimní víVyberte si z tipů na víkend.

Olomoucko

Netradičními Svatomartinskými prohlídkami ožije v sobotu v deset hodin dopoledne hrad Šternberk. Jak už název akce napovídá, zaměřené budou nejen na historii, ale především na legendu o Svatém Martinovi. Chybět nebudou ani ochutnávky svatomartinských specialit v Liechtensteiské kuchyni. 

Ekologické středisko Sluňákov pořádá v sobotu odpolední procházku galerií v přírodě. Na trasu se můžete vydat od 13 hodiny z Domu přírody Litovelského Pomoraví v Horce nad Moravou. Součástí akce, která je určená především rodinám s dětmi, bude uspávání sluneční hory. 

Na pekelnou pohádkovou cestu můžete vzít v sobotu své děti do Bohuňovic. Sraz účastníků je v pět hodin odpoledne na vlakovém nádraží. Těšit se můžete na lampionový průvod, vystoupení žonglérů a opékání špekáčků. 

Prostějovsko

Na tradiční průvod světýlek může vzít už dnes své děti do Kralic na Hané. Sraz je o půl páté odpoledne u úřadu městyse. Účastníci se pak vydají směrem k parku, kde bude čekat na odvážné děti ministezka odvahy. 

Benefiční Den válečných veteránů se bude konat v sobotu v areálu prostějovské střelnice. Pokud dorazíte, čekat vás tam bude výstava historické i moderní vojenské techniky, výstroje a výzbroje, vojenská kuchyně, zabijačkové speciality a taky série přednášek. Akce začíná v deset hodin dopoledne. 

Následující pozvánka je určená všem příznivcům tance. Vyrazit můžou v sobotu do prostějovského Národního domu. Od 16 hodin se tam bude konat taneční odpoledne. Na akci zahraje Romantica band Romana Doležela. 

Přerovsko

Tělocvičná jednota Sokol Dřevohostice a tamní městys zvou všechny zájemce na sobotní dosazování jabloní do ovocného sadu za sportovním areálem. Pokud se chcete zúčastnit, dorazte v deset hodin dopoledne za sokolovnu. S sebou si nezapomeňte vzít nářadí, například rýč, lopatu, motyku nebo konev. 

Odpoledne plné tance, soutěží a her si můžete v sobotu užít v přerovském Klubu Teplo. Od 14 hodin se tam bude konat Pohádkový karneval. Součástí akce bude taky přehlídka masek a kostýmů. Tak pokud máte chuť, přijďte se společně se svými dětmi pobavit. 

Procházku podvečerním Přerovem s lampiony organizuje v sobotu Klub Dlážka. Sraz účastníků je o půl šesté na Horním náměstí. Trasa průvodu povede kolem pořádajícího klubu k majáku u řeky Bečvy. Akci tam zakončí malý ohňostroj. 

Šumpersko a Jesenicko

V pátek v pět hodin večer v Zábřehu začne Lampionový průvod. Sraz účastníků je u evangelického kostela. Další program je určený především dětem, které pomyslně vyprovodí broučky do domečků a rozloučí se s nimi. 

Voda to je věda. To je název sobotního zábavného odpoledne v Rodinném a mateřském centru Mohelníček v Mohelnici. Účastníci si na akci, která začíná o půl deváté ráno, budou moc vyzkoušet pokusy s vodou. 

Obřadní síní městského úřadu ve Starém městě bude v sobotu v podvečer znít česká hudba v podání Tria Bel Canto. Publikum zahraje skladby Adama Michny z Otradovic, Josefa Myslivečka, Leoše Janáčka nebo Ivana Jelínka. Koncert začíná v 18 hodin. 

Zimní zahrada Priessnitzových lázní v Jeseníku ožije v sobotu maškarním karnevalem pro děti. Začátek je o půl čtvrté odpoledne a o hudební doprovod se postará dvojice Domino. Tak pokud máte chuť se pobavit, určitě dorazte. 

Následující pozvánka je určená především příznivcům historie a literatury. Zajít si můžou v sobotu ve čtyři hodiny odpoledne do městské knihovny Rudolfa Zubera v Javorníku na autorské čtení knihy Ve stínu války. Historický román odehrávající se v Javorníku zájemcům představí jeho autorka Jarmila Stráníková.

Rozpaky zubaře Svatopluka Nováka. To je název divadelního představení javornického ochotnického souboru, na které si můžete v sobotu zajít do kulturního domu ve Vidnavě. Začátek je v šest hodin odpoledne. 

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.