Legendy zvou na „čísla“ skupiny Yes

30. říjen 2013

Ve středečních Legendách si budeme hrát z comebackového alba skupiny Yes z roku 1983, které se jmenovalo prostě jen podle výrobního čísla titulu, tedy „90125“. Po rozpadu na přelomu 70. a 80. let to bylo překvapivě rychlé obnovení činnosti s novým kytaristou a prodejně nejúspěšnější album kapely (vyšlo tehdy i u nás!) až do dnešních dnů.

Všechno to měl na svědomí basák Yes Chris Squire, který s bubeníkem Alanem Whitem neměl práci, a tak začal pracovat na novém projektu Cinema. Oslovil do té doby nepříliš známého kytaristu Trevora Rabina (dnes mimo jiné autora hudby k několika úspěšným filmovým trhákům) a rovněž před více než deseti lety z Yes vyhozeného klávesistu Tonyho Kaye. Oba na nabídku kývli a začali vznikat první dema skladeb.

Squire je při jednom setkání pustil zpěvákovi Jonu Andersonovi, kterému se nejspíš už zajídala společná tvorba s klávesistou Vangelisem. Jon kývl na nabídku nazpívat písně, díky čemuž Cinemu tvořily čtyři pětiny muzikantů z Yes. I vydavatelská firma začala tlačit k návratu tradiční značky a comeback byl na světě (byť bez známého loga malíře Rogera Deana).

Nový repertoár se trefil do tehdy v Americe velmi módního arénového rocku, hit „Owner Of The Lonely Heart“ zboural hitparády po celém světě a stávající složení vydrželo kapele až do konce 80. let. Na 6-ti miliónové album Yes se můžete těšit ve středu 30. října.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.