Legendy zvou na reinkarnaci skupiny King Crimson

12. prosinec 2013

King Crimson patřili od konce 60. let až do poloviny následující dekády mezi nejsledovanější kapely tzv. progresivního rocku.

Jediným stálým členem byl kytarista Robert Fripp, maximalista ve všech ohledech, díky němuž se obsazení souboru neustále měnilo. Pro první období platilo, že žádné album King Crimson nenatočila stejná sestava jako to předchozí.

Se vstupem do 80. let Fripp oslovil někdejšího spolupracovníka Billa Bruforda, kterého kdysi přetáhl z veleúspěšných Yes, jestli by s ním zase nechtěl hrát. Když bubeník na nabídku kývl, stačilo sestavu doplnit o excelentního baskytaristu Tonyho Levina a dalšího kytaristu Adriana Belewa. Ten získal velké renomé spoluprací na klíčových albech Talking Heads.

Skupina se původně měla jmenovat Discipline, po krátkém čase ale všichni souhlasili s návratem ke jménu King Crimson a „Discipline“ pojmenovali alespoň úvodní společné album. Až nečekaně moderní zvuk s chytlavými nápady byl obrovským překvapením a skupina si okamžitě získala i mladé publikum.

Že deska nic neztratila ze své přitažlivosti, vás přesvědčí středeční Legendy 11. prosince.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.