Letošním hitem Jeseníků je home office na horách

25. leden 2021

Hotely, penziony i rekreační chaty musejí být kvůli vládním nařízením zavřené. Jejich provozovatelé ale můžou podle ministerstva zdravotnictví ubytovávat osoby za účelem výkonu povolání, podnikatelské nebo jiné obdobné činnosti. A právě toho mnozí lidé využívají a jezdí do horských chat a chalup na dovolenou. Platí i pro Jeseníky.   

Pavel Vodák pronajímá na Rejvízu chalupu pro maximálně 15 osob. Lidé mu často volají, mailují, naléhají a snaží se ho přesvědčit, aby je ubytoval, všechny je odmítá. „Patřím do kategorie těch velmi ohrožených, takže to je ten důvod, proč na to dbám a dodržuji nařízení. Nebereme nikoho k ubytování. Jsou itakoví, kteří hlásí, že se nějak domluvíme, chtějí to obejít, ale jsem zásadně proti,“ popisuje Vodák. Zdůrazňuje a přitom mě vede k počítači a ukazuje poslední poštu od člověka, který ho žádal o ubytování.

V Jeseníkách nabízí rekreační chatu turistům i paní Lenka. A ta připouští, že během posledního měsíce pár hostů měla. „Letošním velkým hitem je home office na horách. Navštívily nás dvě rodiny na dva pobyty. Jedni v rámci home office, druzí si pronajali chalupu na 14 dní,“ popisuje paní Lenka.

Nedaleko od její chaty jsem potkala mladou maminku z Brněnska, jak z auta vykládá zásoby jídla. „Jsme tady na služebním pobytu na pět dní s rodinou. Je to smutné, ale je to jedná legální možnost, jak se dostat někam mimo město,“ říkají návštěvníci hor.

Jak Českému rozhlasu Olomouc sdělil ústavní právník Jan Winter, půjčování soukromých chat a chalup zadarmo je povolené, stejně jako občasný pronájem za peníze, protože to podle něj není soustavná podnikatelská činnost za účelem výhradního zisku.

autor: aja
Spustit audio