Markéta Hejkalová: Santa Claus Land

15. květen 2014

Nakladatelka a prozaička Markéta Hejkalová je známá organizátorka podzimního havlíčkobrodského knižního veletrhu a doprovodného literárního festivalu.

Kromě toho je zanícenou vyznavačkou finské literatury, kterou ve svých překladech přináší i českým čtenářům. Proto nepřekvapí, že nás děj její povídky nazvané Santa Claus Land zavádí do atmosféry vánočního Finska.

Nejde však o to, abychom poznali zvyky našich severoevropských bratří a sester, ale o cestu hrdinky za láskou. Není totiž nic smutnějšího, než když se člověk v době slavných křesťanských svátků ocitne sám, mimo rodinný kruh či bez blízkého člověka, kterému by mohl věnovat svou lásku.

Jak si s takovou situací poradí naše ženská hrdinka, uslyšíte v sobotním Setkání s literaturou. Účinkuje Renáta Klemensová. Režie Tomáš Soldán.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.