Markéta Kočí-Machačíková: Nejtěžší pro mě bylo psát dopisy z války

Dramatický seriál Podobenka vykresluje svět židovských podnikatelů, jejich zaměstnanců a atmosféru konce první světové války na předměstí Olomouce.

Pracovní verzi autorka nazvala seriál Sépie – podle sépiové barvy fotografií, které jí evokuje doba, v níž se děj odehrává. Zprvu uvažovala o příběhu, který by se odvíjel ve dvou časových rovinách, o příběhu investigativní novinářky, která se zajímá o rodinu Mayů. Kvůli lepší srozumitelnosti nakonec zvolila formu s jednou časovou linií, ale hlavní hrdinové, členové rodiny Mayů zůstali.

Seriál je inspirován skutečnými Mayi, kteří v Olomouci začali podnikat v roce 1851 a působili zde až do druhé světové války, není však historickým dokumentem. „Důležitější než faktická je pro autora dramatická věrnost. Zajímavější je, když si čtenář, divák, posluchač klade otázky, na které pak může hledat odpověď. Nesmí to být nuda,“ je přesvědčená Markéta Kočí-Machačíková.

Podnikatelskému rodu Mayů jsme věnovali také jeden díl z cyklu Němí svědci historie.

Příběh z Olomouce roku 1918 je druhým textem Markéty Kočí-Machačíkové pro projekt Ostrov Olomouc. První seriál s názvem Ostrovy najdete v části, která se zabývá obdobím baroka. Spřádá tajemný příběh středoškoláků, kteří v historické Olomouci plné záhad pátrají po pokladu spojeném s legendou o svaté Pavlíně.

autor: Aleš Spurný
Spustit audio

Související