Mediace rozhodně není meditace

17. červen 2015
Právní poradna

Už jste zaznamenali, že v České republice můžeme spory řešit mimosoudně pomocí tzv. mediace? Jde o metodu rychlou, efektivní, konstruktivní a důvěrnou. Obě strany konfliktu se sejdou s nezávislou osobou – mediátorem a hledají řešení.

„Dobrý den, vlastním polovinu rodinného domu. Druhou polovinu teď získala vzdálená příbuzná. Nekomunikuje se mnou a já se potřebuji domluvit, co s nemovitostí uděláme dále. Byla by vhodná právě mediace?“ ptala se posluchačka Právní poradny.

Mediátorky Jana Kašpárková a Kateřina Verostová doporučily právě tuto možnost. „Jde o typický příklad konfliktů, které často řešíme. Mediace je vhodná právě pro řešení problémů v rodině, mezi sousedy, mezi podnikateli a spotřebiteli nebo třeba na pracovišti.“

Mediátor je člověk nestranný, který nerozhoduje. Pomáhá stranám lépe komunikovat. Neradí, nenabízí řešení. Může mít různé vzdělání, často jsou mediátory právníci nebo psychologové.

Mediace probíhá, na rozdíl od soudního jednání, za zavřenými dveřmi. Ovšem pouze v případech, kdy spolu strany komunikují. Nikdo mediaci nemůže nařídit, ani soud. Ten může nařídit jen tzv. setkání s mediátorem, kdy se strany dozvědí podrobnosti s touto službou, seznámí se s ní.

„Řešili jsme případ výchovy dětí po rozvodu. Manželka navrhovala péči jednoho rodiče, manžel střídavou. Dítě chtělo zůstat u matky. Po několika mediačních schůzkách jsme zjistili, že dítě odmítá střídavou péči, protože nechtělo opouštět domácího mazlíčka. Vše se pak během chvilky vyřešilo," vzpomíná na jeden z případů Jana Kašpárková.

Mediační služba se v české republice nabízí už tři roky. Zatímco v zahraničí se využívá hojně, u nás se s ní pomalu seznamujeme.

autor: voj
Spustit audio