Město Zábřeh se dál brání projektu papírny. Tento týden podalo kasační stížnost proti rozhodnutí krajského soudu

18. září 2020

Dlouholetý spor mezi zábřežskou radnicí a firmou Wanemi kvůli jejímu záměru postavit ve městě papírnu, má další vývoj. Zástupci města podali tento týden kasační stížnost proti červencovému rozhodnutí krajského soudu v Olomouci. Ten zneplatnil část loňské změny územního plánu, která by plány firmy znemožnila.

„Rozhodli jsme se podat kasační stížnost z toho důvodu, že soud rozhodl bez jednání, tím zkrátil naše práva,“ vysvětluje vedoucí odboru vnitřních věcí zábřežského městského úřadu Jitka Sekaninová. „Druhá stěžejní námitka je, že si nemyslím, že ta změna územního plánu v části, kterou chtělo Wanemi zrušit, je nepřezkoumatelné z nedostatku důvodů. My si myslíme, že ten regulativ, o který konkrétně jde, je odůvodněn,“ dodává Sekaninová.

Změna konkrétně znemožňovala stavbu velkých energetických zdrojů ve městě a vztahovala se i na projekt Wanemi. Vedení radnice limit zdůvodňovalo ochranou životního prostředí. Zároveň odmítlo, že by byl namířený cíleně proti papírně. O kasační stížnosti radnice bude rozhodovat Nejvyšší správní soud.

Mezitím ale může pokračovat dříve přerušené řízení o odvolání města proti územnímu rozhodnutí ke stavbě papírny. To má právě na stole Olomoucký kraj. „Krajský úřad Olomouckého kraje v nejbližších dnech oznámí pokračování v řízení. Předpokládáme, že rozhodnutí o odvolání vydáme do konce října,“ potvrzuje mluvčí krajského úřadu Eva Knajblová.

Podle jednatele Wanemi Aleše Žáka město posledních deset let účelově znemožňuje společnosti zahájit přípravu celé investice. „Všechny orgány životního prostředí v České republice dávají projektu zelenou. Město Zábřeh, byť jde o tehle typ projektu, který všechny české orgány schválily jako absolutně vyhovující, tak město Zábřeh tvrdošíjně tvrdí, že ten projekt bude škodit životnímu prostředí. Nerozumím tomu,“ uvedl Žák.

V případě dalšího vyhrocení sporu, zejména kolem pozemků, na kterých chce Wanemi stavět, je společnost připravená město žalovat u mezinárodního soudu. Podle Žáka by mohl ušlý zisk dosáhnout odhadem asi jedné miliardy korun.

Spustit audio

Související