Mladá světová cyklistika opět míří do Jeseníků. Až do neděle budou patřit Závodu míru

Viděli jsme tu úřadujícího mistra světa Francouze Alaphilippea, vítěze Tour de France Slovince Pogačara nebo prvního muže Gira Brita Hartha. Kdo přibude letos?

Přitom to všechno začalo nenápadně a jakoby náhodou v roce 2013. „Jeseníky mám rád, ale když jsme zažádali o propůjčení značky Závod míru, mnozí si ťukali na čelo,“ vzpomíná organizátor podniku Jaroslav Vašíček.

Už při prvním ročníku Dánové přivezli olympijského vítěze v omniu. Časem se renomé závodu zvýšilo natolik, že byl zařazen Mezinárodní světovou federací do série Nation Cup U23, tedy to nejlepší ve věkové kategorii do 23 let.

Po pár letech stačí se podívat na současný mužský světový žebříček a porovnat si ho se startovními listinami Závodu míru. „Ze stávající světové špičky tu nebyli snad jen bratři Yatesové, ale ti zase jeli Czech Cycling Tour,“ usmívá se Vašíček.

Po roční přestávce se můžete opět těšit na cyklistické talenty v národních dresech, navíc letos by se mohli na čelních místech opět ukázat čeští závodníci, formu vykazují dobrou.

Co zajímavého se na Závodu míru U23 událo, jakou specialitu si oblíbili Britové a na co se mohou fanoušci těšit letos, to a mnohem víc jsme probrali v našem rozhovoru s Jaroslavem Vašíčkem.

Spustit audio