Na cestě z Olomouce do Opavy se řidiči zdrží, ve Šternberku totiž začali s opravami silničního mostu

29. březen 2022, aktualizováno

Omezení rychlosti na třicet kilometrů v hodině a od konce týdne taky semafory, které budou řídit dopravu kyvadlově. Těmto omezením se nevyhnou řidiči ve šternberské Jívavské ulici. Tou denně jezdí několik tisíc aut mířících na Opavu a v opačném směru. Důvodem dopravních komplikací je výměna silničního mostu. Práce dělníkům zaberou několik měsíců.

„Je to problém pro celé město. Ta silnice je hodně zatížená, stoprocentně se tam budou tvořit kolony. Je to hlavní tah z Olomouce na Opavu, jezdí tam každý den spousty aut,“ má obavy z dopravních komplikací v Jívavské ulice pan Lubomír ze Šternberka.

Trasou ale tak často nejezdí, horší by to mohlo být pro paní Janu, která do města jezdí z Dvorců nedaleko Moravského Berouna, vozí dceru do základní školy Svatoplukova v sousedství Jívavské ulice. „Je to komplikace, musím vyjíždět dřív, protože tam určitě bude zdržení. Navíc je to i strach o děti, protože ty se nedívají, ať jim je šest nebo dvanáct,“ říká paní Jana.

Oprava bude probíhat až do konce října

Podle zástupců Ředitelství silnic a dálnic je nutné most postavený na konci 70. let kompletně vyměnit právě kvůli jeho špatnému stavu způsobenému velkou dopravní zátěží. Dělníci upraví také okolí. „V rámci stavby vznikne nová nábřežní zeď a bude provedena úprava koryta. Součástí harmonogramu jsou i úpravy silnice první třídy číslo 46 včetně parkovacích zálivů a středových ostrůvků. Obnovíme a postavíme chodníky, zároveň počítáme s obnovením zeleně a sjezdů pro blízké pozemky,“ popisuje mluvčí silničářů Jan Rýdl.

V tuto chvíli v místě zatím platí snížená rychlost, od pátku se ale řidiči musí připravit na výraznější omezení. „V pátek začneme s frézováním vozovky, zahájeny budou také zemní práce a výstavba provizorního odvodnění. Postupně pak budou probíhat demolice a výkopy a následovat bude po etapách výstavba nového mostu. V nejbližších dnech bude provoz přes staveniště umožněn obousměrně za snížené rychlosti, ale od pátku po následujících sedm měsíců, tj. do konce října, se bude stavbou projíždět kyvadlově a provoz budou řídit semafory,“ vysvětluje mluvčí stavební firmy Edita Novotná.

Omezení čekají řidiče ve šternberské Jívavské ulici

Rekonstrukce mostu byla původně plánovaná už na loňský rok, podnik chtěl tehdy cestu uzavřít a objížďku vést kolem základní školy Svatoplukova a přes ulici Opavská. Tehdy se ale proti plánu zvedla vlna nevole, proto se firma rozhodla i na přání vedení města zvolit nynější variantu. Stavební práce potrvají do října.

autor: bas
Spustit audio

Související