Ukrajinští uprchlíci si nově mohou vyřídit všechny dokumenty v asistenčním centru v Šumperku

22. březen 2022

V Olomouckém kraji začalo fungovat druhé asistenční centrum pro válečné uprchlíky z Ukrajiny. Sídlí v budově Střední školy řemesel v areálu bývalého žerotínského zámku v Šumperku. Ukrajinci si v něm můžou vyřídit vízum, zdravotní pojištění nebo třeba požádat o zaměstnání.

„Ti lidé, když přijdou, tady dostanou přidělené registrační číslo a my jim vzneseme dotaz, jestli potřebují ubytování, nebo nepotřebují. Pokud nepotřebují, jdou rovnou do čekárny, pokud potřebují, vypisují formulář,“ popisuje v prvním patře šumperského zámečku ředitel hasičského záchranného sboru Olomouckého kraje Karel Kolářík, zatímco kolem prochází skupinka ukrajinských uprchlíků.

Další už si opodál vyřizují vízum. „Jaká bude maximální kapacita centra, to uvidíme až v následujících dnech. Předpokládáme ale, že bychom mohli zvládnout denně okolo 150 klientů,“ dodává Kolářík.

Šumperské asistenční centrum pro válečné uprchlíky z Ukrajiny

Šumperk se pro zřízení druhého asistenčního centra v Olomouckém nabízel hlavně díky své poloze. Ti uprchlíci, kteří našli své zázemí právě na severu regionu, už teď za vyřizováním dokladů nebudou muset cestovat až do Olomouce.

„V Olomouci v Krajském asistenčním centru na pomoc Ukrajině jsme na tom kapacitně docela dobře, ale nevíme, jak to bude dál. Bude se nám velmi hodit, když ti lidé, kteří jsou tady na severu, nám dále nezatíží krajské centrum, a vyřídí si všechny věci úplně stejně tady, jako kdyby si je vyřizovali v Olomouci,“ vysvětluje hejtman Olomouckého kraje Josef Suchánek z koalice PirSTAN.

„Bude se nám velmi hodit, když ti lidé, kteří jsou tady na severu, nám dále nezatíží krajské centrum, a vyřídí si všechny věci úplně stejně tady, jako kdyby si je vyřizovali v Olomouci.“
Hejtman Olomouckého kraje Josef Suchánek z koalice PirSTAN.

Jasnou volbou byla i budova šumperského zámečku. Z části ji ještě pro výuku využívá Střední škola řemesel, jinak je ale v podstatě prázdná. Podle ředitelky školy Ireny Jonové se do zprovoznění centra zapojili i samotní studenti. „Podíleli se provozní zaměstnanci a především žáci, kteří pomáhali nosit věci,“ říká Jonová.

Šumperské asistenční centrum pro uprchlíky z Ukrajiny funguje každý všední den od 7 do 19 hodin.

Spustit audio

Související