Na Libavé probíhá soutěž průzkumných vojenských hlídek. Účastníci se perou s náročnými úkoly i vedrem

23. srpen 2023 10:20

Do výcvikového prostoru Libavá na Olomoucku zamířili průzkumníci české a slovenské armády. Tento týden se tam koná soutěž Recce Patrols. Prověřit má jejich schopnosti při plnění bojového úkolu, fyzickou připravenost i psychickou odolnost.

Družstvo studentů brněnské univerzity obrany kluše po jedné z lesních cest k pointu, který mají vyznačený na mapě. „Jsou různé body, které jsou rozestavěné tady po Libavé,“ popisuje jeden ze studentů.

Fidlův kopec. Nejvyšší bod závodu, kde v bukovém porostu ve výšce zhruba deseti metrů je natažený klacek. Tady na účastníky čeká Josef Sojka, rozhodčí jedné z disciplín. „Tady mají za úkol improvizovaným prakem z gumového škrtidla z lékárničky vystřelit závěsnou anténu k radiostanicím přes břevno tak, aby simulovali reálnou potřebu dostat anténu do vyšších míst, čímž by získali větší signál. V armádě je to běžná praxe. Mají na to interval 15 minut a musí se potom zahlásit radiostanicí,“ popisuje Sojka.

V rekordním čase minuta patnáct se tento úkol podařilo splnit týmu průzkumného praporu z Žatce. Hodily se tu zkušenosti z dětství, směje se jeho velitel Miloš. „Luky, šípy, prachy. Příprava z doby, kdy jsem byl kluk,“ směje se.

Celkem mají závodníci v limitu absolvovat zhruba 140 kilometrů dlouhou trať. Kromě náročných disciplín se musí poprat taky s extrémně horkým počasím. Navíc ředitel soutěže Gustav Lakoš zakázal účastníkům používat navigační přístroje.

Klademe důraz na to, aby se průzkumníci dokázali orientovat v terénu bez využití moderních technologií.
Gustav Lakoš, ředitel soutěže

„Klademe důraz na to, aby se průzkumníci dokázali orientovat v terénu bez využití moderních technologií. Proto při soutěži absolutně nevyužíváme jakékoliv navigace pomocí GPS a ostatních navigačních systémů. Dbáme na to, aby veškerá navigace byla pomocí klasických věcí jako mapa, buzola, kompa,“ popisuje Lakoš.

Závod končí ve čtvrtek navečer. Jeho vítěz postupuje na mezinárodní soutěž průzkumných hlídek, která se uskuteční na podzim v Maďarsku.

Chcete mít zprávy (nejen) z vašeho kraje pořád při ruce? Odebírejte Zprávy ČRo Olomouc ve svých podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio