Na Nordic Walking v rukavičkách

Vypadá to jednoduše, ale je potřeba se to učit. Severská chůze neboli Nordic Walking se do světa rozšířila z Finska. Věnovat se jí mohou lidé všech věkových kategorií. Tělu rozhodně prospívá.

Člověk se krásně srovná, zaměstná až devadesát procent svalů, zvýší pohyblivost své páteře i srdeční činnost. Sníží svůj krevní tlak. „A všechny části mozku se vám při pravidelném chození lépe prokrví, bude vám to lépe myslet,“ usmívá se pod svým knírem Ivo Šenk.

Má spoustu spokojených žáků. Mezi nimi i muže, který měl vážné pohybové problémy a hrozila mu operace. Rozchodili to spolu. Nebo nevidomého člověka, se kterým musel pracovat jinak, než měl zažito. Nemohl nic předvést, všechno musel vysvětlit a ještě navíc spolupracovat s asistentkou. Dobrá zkušenost.

Hole občas Ivo Šenk vezme i do výuky – učí na prvním stupni Základní školy ve Velké Bystřici. Asi vás nepřekvapí, že je tělocvikář. Dětem severská chůze jde, stačí jim dát pár pokynů, chytají se rychle. A baví je to.

Ivo Šenk rád chodí, jezdí na kole, hraje fotbal, ve své škole pořádá házenkářské turnaje. Vyhlášený je Memoriál Jana Kratiny. Potkat ho nejčastěji můžete v lesích okolo Svatého Kopečka, v lázních Jeseníky, na Rejvízu nebo v Horní Lipové. S holemi samozřejmě. S holemi s rukavičkami, protože ty jsou při severské chůzi velmi důležité. Proč?

To nám Ivo Šenk vysvětlil v pořadu Host ve studiu, kde byl hostem Dity Vojnarové.

autor: voj
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.