Na olomouckém AFO budou i filmy s ukrajinskými titulky. Jejími autorkami jsou studentky z Kyjeva

19. duben 2022

Členkami štábu festivalu Akademia film Olomouc jsou i tři ukrajinské vysokoškolačky. V Kyjevě studují bohemistiku a v Olomouci jsou na několikaměsíční stáži. V rámci příprav filmové přehlídky chystají ukrajinské titulky k několika snímkům. Při samotném festivalu, který začne 26. dubna, si vyzkouší roli uvaděček.

U stolu v olomouckém konviktu sedí Veronika, Maria a Anastasia, tři studentky kyjevské univerzity. Na počítači před sebou sledují dokument o koni převalského. „Prvně musím smazat české titulky a napsat ukrajinské titulky. Máme na překlad tři filmy,“ říká Anastasia.

České titulky studentky překládají do ukrajinských v rámci festivalu dokumentárních filmů Akademia film Olomouc. „Máme filmy o přírodě, různých zvířatech nebo naší planetě,“ říká s úsměvem Anastasia, studentka prvního ročníku magisterského studia historie a češtiny na univerzitě v Kyjevě. Tam studuje češtinu také Maria a Veronika.

„Tato práce je pro mě velmi zajímavá. AFO je pro mě příležitost.“
Veronika, jedna z ukrajinských studentek

„Tato práce je pro mě velmi zajímavá. AFO je pro mě příležitost.“ oceňuje Veronika. Drží tahák se slovíčky, která by chtěla použít. Češtinu se neučí dlouho, je v prvním ročníku bakaláře.

Češtinu mohou studentky trénovat nejen překladem titulků. „Budou analyzovat návštěvnost jednotlivých projekčních míst festivalu, takže od nás dostanou čísla návštěvnosti a na nich pak budou různá vyhodnocení na základě různých faktorů. Jestli třeba hraje roli, jaká je vzdálenost od festivalového centra na konviktu nebo jestli záleží na projekčním místu. Chceme využít toho, že jsou v Olomouci nové a uvidí to svěžíma očima,“ popisuje produkční festivalu AFO Adéla Smékal

Ukrajinské vysokoškolačky jsou v Olomouci zatím na tři měsíce

Kromě toho mají také distanční výuku na kyjevské univerzitě a přednášky na té olomoucké, kde studují přes program Erasmus. „Vidíme nové metody učení. Učitelé jsou hodní a rodina je ráda, že jsme v bezpečném městě,“ říká Anastasia. Studentky jsou zatím v Olomouci na tři měsíce, ale pokud bude válka na Ukrajině pokračovat, rády by v Česku zůstat déle.

autor: bas
Spustit audio

Související