Na počátku úspěchu rodinné konzervárny v Zábřeze stála stará kuchařka

4. prosinec 2022

Někdy stačí jen málo a člověku to změní život. To by mohlo být heslo Olina Bezchleby, který vybudoval v Zábřeze rodinnou konzervárnu, jejíž výrobky patří mezi vyhledávané regionální produkty a to nejen u obyvatel z okolí, ale i u mnoha lidí, kteří zdejší kraj navštíví.

Na počátku bylo slovo, by se dalo říct, a těch slov bylo hodně a byla napsána do knihy, kterou vydala kdysi v dobách předválečných jedna sklárna vyrábějící tehdy sklenice pro zavařování potravin. Majitele dnešní firmy tato kniha inspirovala a rozhodl se některé recepty vyzkoušet i s jejich zakonzervováním pěkně postaru do skla.

Dílo se podařilo a ze zavařených dobrot se staly vítané dárky k Vánocům pro příbuzné a kamarády. „Po Vánocích se mi začali ozývat, že by chtěli ještě, a tak jsme v rodině začali zvažovat, zda by bylo možné něco podobného vyrábět ve větším,“ dodává Olin Bezchleba.

„Dnes vyrábíme přes padesát různých produktů.“ 
Olin Bezchleba, zakladatel firmy

Nejenže to bylo možné, ale nakonec se z malé firmičky pracující v suterénu jedné místní samoobsluhy vyvinula společnost, která si získala věhlas daleko za hranicemi regionu. Před nedávnem se přestěhovala do nových prostor a z původní ruční výroby se změnila ve výrobu řekněme manufakturní a navíc k provozovně přibyla i prodejna.

Co však nezaniklo, je kreativita zdejších lidí. Stále hledají nové a nové recepty a chutě. „Dnes vyrábíme přes padesát různých produktů, od zavařenin z ovoce, přes paštiky až po jídla se zvěřiny vylepšené o speciální úpravu a koření mnoha barev i chutí,“ zmiňuje Bezchleba.

Prohlídka provozu firmy Via delicia je procházkou plnou vůní a dalších vjemů a sliny se budou sbíhat i tomu, kdo zavítá do zdejší prodejny. Kromě výrobků zdejší firmy zde může navíc ochutnat i skvělou polévku vlastní produkce, v létě i pověstnou zmrzlinu a po celý rok vynikající kávu z regionální pražírny. A v prodejně najde také výrobky mnoha firem z blízkého i vzdálenějšího okolí, kterým dává Via delicia šanci dostat se mezi zákazníky. I proto se sem jezdí nejen na nákup pro vlastní potřebu, ale i pro originální dárky, které vám zde rádi připraví i na míru.

Do provozu, do prodejny i za zákazníky jsme se vydali v dalším díle cyklu Přímo z místa. 

Spustit audio