Na psí knížku

19. březen 2015
Právní poradna

„Dobrý den, rodiče se rozvedli před 15 lety. Jsem jediná dcera, zůstala jsem s matkou, otce jsem navštěvovala. Před třemi lety si našel přítelkyni, která se k němu nastěhovala do bytu. Před třemi měsíci otec zemřel. Byt nechal napsat na přítelkyni, přestože vždy mluvil o tom, že bude můj. A ona potvrzovala, že o něj nemá zájem. Můžu se nějak brátnit?“ I tento dotaz padl v naší Právní poradně.

Odpovídal JUDr. Radomír Picek.

V případě tzv. nesezdaného soužití zákon o rodině vztahy mezi druhem a družkou neupravoval - a stejně tak ani nový občanský zákoník.

„Dobrý den, bydlím v bytě přítele, už deset let, mám u něj trvalé bydliště. Rozcházíme se. Musí nebo může mi druh koupit nový byt?“ ptala se jedna z našich posluchaček. Odpověď právníka byla jasná: „Nemusí, ale pokud máte dobré vztahy i při rozchodu, tak může.“

Na co byste měli myslet v případě, že se rozhodnete žít s někým na hromádce? Třeba na to, že nikdy nedostanete důchod po svém partnerovi. Nebo že se vás netýkají daňové úlevy a v případě dědictví bude mít vždy přednost nejbližší rodina.

autor: voj
Spustit audio