Na střední Moravě končí sklizeň chmele. Mnozí pěstitelé hodnotí úrodu jako podprůměrnou

10. září 2024 13:33

Na úrodě chmele na Hané se negativně podepsalo sucho a tropické teploty. Mnozí pěstitelé dosáhli podprůměrných výnosů. Se sklizní už zemědělci ze střední Moravy končí. Česačky se na začátku týdne zastavily například v Kokorech na Přerovsku u vůbec největšího pěstitele chmele na Moravě.

Chmelnice v Kokorech v pondělí ráno skrápí silný déšť. Zemědělci tady mají tzv. dočesnou. Traktory na česačku dováží poslední chmelové liány žateckého poloranného červeňáku.

„Mysleli, že nás v pondělí déšť ještě nezastihne, ale ty poslední fůry budou v dešti. To už se nedá nic dělat. Máme zase další rok za sebou a teď začneme hodnotit,“ říká Vladimír Lichnovský, předsedou zemědělského družstva Kokory.

Výnos bude podprůměrný.
Vladimír Lichnovský, předseda zemědělského družstva Kokory

Jak jsou v Kokorách spokojeni s letošní kvalitou chmele? „Co víme i od kolegů v republice, je nižší obsah hořkých látek. A u nás je to taktéž. Prostě některá chmelnice je průměrná, většina spíše podprůměrná. S úrodou tedy nejsme spokojení, protože při tom extrémním suchu a teple se ty šišky neuzavřely a spousta jich skončila rozbitých v odpadu. Výnos bude podprůměrný,“ zmiňuje Lichnovský.

V Kokorech na Přerovsku skončila letošní sklizeň chmele

Déšť v tuhle chvíli už nevadí Tomáši Dosoudilovi, řediteli Tršické zemědělské. Drtivou většinu z 50 hektarů chmelnic má totiž už sklizeno. Zbývá sklidit odrůdu sládek. „Většinou ho sklízíme hned po žateckým poloranném červeňáku. Ale letos se nám zdálo, že by bylo dobré to ještě chvíli nechat, že ty šišky jsou drobné. Tak těch osm hektarů sklidíme příští týden,“ říká Dosoudil.

Chmelem sklizeň na Hané nekončí. Z polí musí zemědělci ještě letos odvézt kukuřici a cukrovku.

Chcete mít zprávy (nejen) z vašeho kraje pořád při ruce? Odebírejte Zprávy ČRo Olomouc ve svých podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio

Související