Nedovolte alkoholu, aby řídil váš život, říká v otevřeném rozhovoru Pavel Pospíšil, který s ním dlouho bojoval

Ví, o čem mluví, s pitím vedl nerovný boj mnoho let. Ulevilo se mu, až sám sobě přiznal, že má velký problém. „Pak jsem o tom mluvil s manželkou, která mě svým přístupem zachránila,“ dodává Pavel Pospíšil.

Tři měsíce strávil v Psychiatrické léčebně ve Šternberku. „Byl jsem tak na dně, že jsem dokonce uvažoval o sebevraždě. Naštěstí mi to nevyšlo,“ vzpomíná a je vděčný za další šanci, kterou dostal.

Byl jsem tak na dně, že jsem dokonce uvažoval o sebevraždě.
Pavel Pospíšil

Ví, že jde o boj na celý život. „Stane se mi, že když procházím v obchodě okolo regálu s alkoholem, tak se mi roztřesou ruce a udělá se mi zle. Musím odejít a dát si kávu nebo čokoládu,“ přiznává. Také proto stále dochází do olomoucké Adiktologické ambulance prevence a léčby závislostí. A radí i ostatním, aby oslovili odborníky, kteří s problémem závislostí umějí pracovat.

Jaké má Pavel Pospíšil přání do nového roku? „Samozřejmě vytrvávat v abstinenci. A všem, kteří jsou právě teď v léčebně, přeju, aby to zvládli.“

Všechny hosty a rozhovory z pořadu Větrník najdete i na webu Českého rozhlasu Olomouc nebo v podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

autor: voj
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.