Nenakládat si víc, než unesu, takový je plán režiséra a herce Miroslava Krobota

V Moravském divadle zkouší Lišku B., pro soubor činohry připravil společně s přítelem psychologem Lubomírem Smékalem vlastní dramatizaci Těsnohlídkova příběhu. Pracuje na snímku Rosentaal, natáčí film s Bohdanem Slámou a těší se na pokračování úspěšného televizního seriálu Oktopus.

Téma Lišky Bystroušky nosí Miroslav Krobot v hlavě dvacet let, chtěl ji původně realizovat v pražském dejvickém divadle. „Všechno má prostě svůj čas, teď jsem k tomu dozrál, jsem ve věku revírníka,“ konstatuje. Věří, že když příběh zpracuje jednoduše a autenticky, zaujme herce i diváky.

Sám sebe označuje stále za divadelníka, přestože režíroval už tři filmy. Chystá se na čtvrtý, na rodinný animovaný snímek Rosentaal. „Je to zatím pracovní název, příběh vychází z mé novely věnované hrdinovi mého dětství Janu Eskymo Welclovi,“ upřesňuje.

V Olomouci na jméno Miroslav Krobot narazíte i v souvislosti s Divadelním spolkem 23, který založil společně s Lubomírem Smékalem. S neprofesionálním souborem vytvářejí originální autorské tituly, v říjnu letošního roku měl premiéru první z nich Zpráva pro Minervu 2.

Všechny hosty a rozhovory z pořadu Větrník najdete i na webu Českého rozhlasu Olomouc nebo v podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

autor: voj
Spustit audio