O pořadu Setkání s literaturou

Setkání s literaturou se v našem vysílání s přestávkami objevuje od roku 1995. V počátcích jej připravoval Vladimír Týřl, režisérská legenda olomouckého rozhlasového studia.

Od roku 2002 jsme v rámci stávající programové řady začali s uváděním cyklu Současná česká literatura. Každý týden byla uvedena jedna aktuální literární novinka s krátkým edukativním úvodem. Šlo převážně o povídky, ale objevovaly se také dramatizace a četby na pokračování. Jednotlivé tituly vybíral redaktor Petr Hanuška, jejich rozhlasovou úpravu a následnou realizaci měli na starosti režiséři Tomáš Soldán a Michal Bureš. Dramaturgicky řadu zaštiťoval Jan Sulovský.

V roce 2019 se programové řady dramaturgicky ujímá Eva Lenartová. Setkání s literaturou se dnes orientuje především na současnou českou a klasickou světovou povídku a povídky jednotlivých měsíců v roce bývají tematicky propojeny. Měsíc říjen je pak věnován projektu Ostrov Olomouc. Pod tímto zastřešujícím názvem vzniká jednou za rok čtyřdílná původní rozhlasová hra, reflektující jednu z mnoha historických událostí, jež definují město Olomouc. Režijně na pořadech spolupracuje Tomáš Soldán.   

Pořad připravují

Další pořady

  • Sousedé

    Česko-německý magazín pro německou menšinu v Čechách.

  • Mezi nebem a zemí

    Magazín o víře a spiritualitě. Reportáže, rozhovory, pozvánky a aktuální informace o událostech duchovního života.

  • Velká radioporadna

    Chcete požádat o dotaci na zateplení domu nebo výměnu oken? Víte, jaké kotle se nebudou smět od září používat pro vytápění bytů a domů? Chystáme další Velkou radioporadnu. 

  • Oldies jako na dlani

    Pořad nabízí pohled odjinud. Historická fakta, vztahující se k interpretům i skladbám. Informace, které jinde neuslyšíte.