Nová tramvajová linka spojí Neředín a Novou Ulici. Zkušební provoz zahájí v Olomouci od května

Olomoucká radnice se rozhodla otestovat, jaký je ve městě zájem o přímé tramvajové spojení mezi místními částmi Neředín a Nová Ulice, které v tuto chvíli schází. Od 1. května bude zatím ve zkušebním provozu jezdit linka U.

Paní Hana Procházková z Neředína zatím musí přesedat na náměstí Hrdinů, když jezdí s malou dcerkou tramvají do fakultní nemocnice. Ztratí tím zbytečně několik minut a hlavně je to nepohodlné. Nová linka U by se jí zamlouvala: „Je to dobře, protože to lidem ušetří čas.“

Paní Hana není jediná, kdo by přímou linku bez přesedání uvítal, jak potvrzuje mluvčí radnice Radka Štědrá. „Dopravní podnik ty podněty zaznamenával a z toho důvodu se přistoupilo ke zkušebnímu provozu této nové linky,“ uvedla mluvčí.

„Tato linka je navržena v trase z konečné zastávky v Neředíně na konečnou zastávku Nová ulice. Linka by měla ve zkušebním provozu, který se bude dále vyhodnocovat, jezdit jedenkrát za hodinu v pracovní dny, od 7 hodin ráno do 17:30 hodin,“ popisuje Štědrá.

Až do podzimu bude tramvaj U jezdit ve zkušebním provozu. „Jak cestující využívají tuto linku, bude následně vyhodnocováno, bude probíhat i dopravní průzkum, a teprve na konci roku, k celostátnímu termínu změn jízdních řádů by tato linka mohla být včleněna do běžných jízdních řádů. To znamená, že pokud se zkušební provoz osvědčí, tak se v jízdních řádech objeví 19. prosince,“ dodala olomoucká mluvčí.

Podle informací od města by měla jízda mezi konečnými stanicemi v Neředíně a Nová Ulice zabrat cestujícím 19 minut.

autor: bam
Spustit audio