O kostelu sv. Jakuba v Guntramovicích

10. duben 2019

Vydáte-li se proti proudu říčky Budišovky z centra Budišova k vrcholkům Nízkého Jeseníku, kterým zde nedaleko vévodí zejména Červená Hora, první vsí, kterou po cestě nemůžete minout, jsou Gunramovice. 

Kdysi se jednalo vlastně o dvě vesnice, protože Guntramovice byly nejprve Dolní a pak o něco dále od města i Horní. Později obě vesnice měly společnou správu, ale dodnes jsou od sebe obě části odděleny. Obyvatelé obou vesnic se však odpradávna scházeli v kostele sv. Jakuba Většího v Dolních Guntramovicích.

Historické informace o kostele, ale vlastně i o samotné vesnici, se rozcházejí. Badatelé se vesměs shodují v tom, že Gunramovice byly založeny někdy ke konci 13. století při kolonizaci zdejšího kraje. O době vzniku však svědčí jen nepřímé důkazy. První písemná zmínka o obci však souvisí s kostelem. Už v roce 1440 je uváděn jakýsi kněz Jakub, který zde měl sloužit jen asi 5 let a poté rezignoval. Tato informace je pozoruhodná, neboť za první zmínku vztahující se k obci je považována až ta z roku 1456, která je obsažena v zástavní listině Biskupa Bohuše ze Zvole.

Ani s historií kostela to není jednoznačné. Jsou-li zprávy o kněžích, musel stát kostel v Guntramovicích již v 15. století. Spolehlivé informace o zdejším chrámu však máme až z doby o století později. Nejenže jsou zde uváděna další jména kněžích, ale navíc se z historických listin dozvídáme, že dřevěný kostel zde byl postaven patrně v roce 1537. Byl zasvěcen sv. Jakubu Většímu. Zajímavé však je, že zdejší kraj – tedy malé panství se sídlem v Budišově bylo součástí statků olomouckého biskupství. Dá se tedy předpokládat, že i kostel byl po celou dobu své existence katolický.

Guntramovice - Interiér kostela

Díky farnosti nemuseli lidé z Guntramovic za vzděláním daleko. Už v roce 1664 se v obci připomíná škola a od roku 1703 stávala v obci i školní budova. Ta však postupně chátral, a tak v roce 1812 byla postavena škola nová. Postupně také od faráře přebírali odpovědnost za vzdělávání učitelé. O prvním z nich máme zmínky již z roku 1671.

Vraťme se ale ke kostelu. V roce 1736 již dřevěný kostel vybudovaný v první polovině 16. století nestačil počtu věřících, a tak bylo přistoupeno ke stavbě kostela nového. Tak vznikly základy dnešní orientované jednolodní stavby s půlkruhovým kněžiště a na severní straně přistavěnou sakristií. Nejmarkantnější a do daleka viditelnou součástí stavby je hranolová věž postavená na západní straně kostela, která je dnes krytá pozoruhodně prolamovanou přilbicí.

Guntramovice jsou známé z historie zejména tím, že se zde nedaleko střetla pruská zásobovací vojska s přepadovým oddílem generála Laudona. Při bojích 28. června roku 1758, vyhořela celá obec a dělostřeleckou palbou byl pobořen a vypálen i nový kostel. Oprava pak trvala až do počátku 19. století. Další rekonstrukce se pak chrám dočkal až v osmdesátých letech minulého století.

Guntramovice - Kříž padlým v prusko - rakouské válce na hřbitově

Dnes je chrám zajímavou dominantou celé obce a díky cyklotrase, která tudy vede, i hodně navštěvovanou. A když už se sem vydáte, zastavte se na hřbitově i u hrobu jednoho zajímavého rodáka obce. Je jím Eduard Seidler, který se zde narodil v roce 1858 v rodině sedláka a vlastní pílí to dotáhnul až na generála námořního dělostřelectva. Protože mu jeho hodnost byla uznána i po vzniku republiky – byl jediným námořním generálem, byť ve výslužbě, v československé armádě.

autor: kbz
Spustit audio