Oázy opečovávané přírody mezi úrodnými hanáckými lány

7. červen 2020

Hrdibořické rybníky vznikly těžbou rašeliny, která tu probíhala od třicátých do šedesátých let dvacátého století. V okolí jejich břehů se můžeme prodírat divočinou a při poslechu kvákání žab, pozorovat  vodní ptáky.

O národní přírodní památku o rozloze téměř čtyřiceti hektarů se stará olomoucké pracoviště Agentury ochrany přírody a krajiny. S jeho ředitelem Michalem Servusem si krajinu procházíme a dozvídáme se, jak pečují o louky na kterých roste kytka, která se v České republice vyskytuje pouze tady a v lokalitě Černovírského slatiniště u Olomouce, matizna bahenní.

Národní přírodní památka Za hrnčířkou leží u Plumlova a je odtud z vyvýšeniny v remízku mezi poli vidět plumlovský zámek i kostel, také kopce Drahanské vrchoviny a samozřejmě okolní louky a pole. Na rozdíl od dříve navštíveného slatiniště má spíše stepní charakter a rostou tu acidofilní rostliny.

Hana Kleinová z Agentury ochrany přírody a krajiny v Národní přírodní památce Za hrnčířkou

Zjara tu můžeme objevit koniklec velkokvětý, který tu ráda vyhledává také zvěř, a kvůli tomu jsou zde umístěny pachové stopy. Roste tu také ostřice přítupá, malinká trávě podobná rostlinka. Tento druh vzácný v celé střední Evropě byl České republice v zjištěn v roce 2004 a jsou u nás známy jen tři blízké lokality jejího výskytu. Nad květy létají stepní motýli, třeba hnědásek květelový a modrásek jetelový.

Ředitel olomouckého pracoviště Agentury ochrany přírody a krajiny Michal Servus

Pichlavá máčka ladní patří ke stepním běžcům, na podzim se odlomí, válí se krajinou a při tom se vysemení. Roste tu i orchidej vstavač kukačka a ke šlechtění dříve užívaná růže galská s velkým květem. To se dozvídáme od naší další průvodkyně Hany Kleinové, se kterou míříme zase zpátky k Tovačovu.

Z mostu poblíž Lobodic shlížíme do národní přírodní rezervace Zástudánčí. V meandrující volně tekoucí Moravě žijí proudomilné ryby a třeba i hořavka duhová, která klade jikry do žaberní dutiny mlžů. Z ptáků tu můžeme zahlédnout ledňáčka, štíhlou rybožravou kachnu morčáka velkého, hnízdí tu kulík říční, pisík obecný. Vydejte se s námi v dalším jarním pořadu z cyklu Přímo z místa objevovat hanáckou přírodu.

autor: Aleš Spurný
Spustit audio