Obce na Šternbersku vytvořily společnost. Zabývat se bude svozem a likvidací odpadů

Jedenadvacet obcí Šternberska se rozhodlo změnit přístup k odpadovému hospodářství. Vytvořilo vlastní spolek, který pod sebe převezme svozy odpadu v dané oblasti. Slibují si od toho především větší transparentnost. Vše má začít fungovat od příštího roku. Jak přesně ale zatím není jasné.

„Zřídíme si takovou vlastní provozní společnost, která bude odpady svážet. Nakoupí se auta, zajistí se personál i místa, kam se budou odpady vozit,“ nastiňuje nezávislá starostka Domašova u Šternberka Michaela Procházková budoucnost odpadového hospodářství nejen Domašova, ale také dalších dvaceti obcí. Dohromady vytvořily svazek, pod kterým bude fungovat firma zajišťující svozy odpadů v těchto vesnicích. Přesné detaily ale zatím samosprávy řeší. „Teď se připravují všechny technické kroky s tím, že od ledna by už měla svážet nová společnost,“ pokračuje Procházková.

Samosprávy se musí dohodnout mimo jiné na svozovém kalendáři, obyvatelům se tak mohou v budoucnu změnit svozové dny. A případně také jejich frekvence. V mnohých vesnicích totiž plánují zavést systém Door to Door třídění, který by mohl snížit množství komunálního odpadu. „Každá domácnost dostane modrou a žlutou popelnici, aby se vytříděnost ještě zvýšila a snížil se směsný komunální odpad,“ přiblížila starostka.

Poplatek za odpady chtějí samosprávy podle Michaely Procházkové udržet nebo jen mírně zvýšit. Od nového systému si starostka slibuje ušetření nákladů obcí. „Odpady nás loni stály asi 400 tisíc, letos to bude asi ještě víc. Od občanů vybereme na poplatcích necelých 200 tisíc. Doplácíme, počítáme s tím, že budeme doplácet i nadále, ale myslíme si, že se to sníží,“ dodala Procházková.

Důvody založení spolku jsou různé, některé obce například nebyly příliš spokojené se současnou svozovou firmou, od nového spolku si slibují větší osvětu týkající se odpadů nebo větší finanční transparentnost. „Naším cílem je, abychom vynakládali prostředky tam, kde je to pouze nezbytně nutné, a hledali cesty, jak ekonomicky a efektivně likvidaci odpadu zajišťovat,“ říká starosta Dolan Rudolf Pečinka z hnutí Starostů a nezávislých. A třeba Bohuňovice by spolek mohly podpořit technickým zázemím. „Obec Bohuňovice přistoupila k tomu, aby podpořila tyhle obce s tím, že má skládku a další techniku, kterou by mohla poskytnout,“ popisuje nezávislý starosta Bohuňovic Josef Fryčák.

autor: bas
Spustit audio