Od objevení Zbrašovských aragonitových jeskyní v Teplicích nad Bečvou uplyne 110 let. V čem jsou jedinečné?

9. leden 2022

Zbrašovské aragonitové jeskyně v Teplicích nad Bečvou jsou u nás jediné, kde se v zimě ohřejete. Na jejich vzniku se totiž kromě atmosférických vod podílela i teplá minerálka. Podzemí jeskyně ukrývají složitý komplex chodeb, dómů, komínů a puklin s nádhernou výzdobou v podobě minerálního aragonitu.  

Přírodní památku, v pořadu Přímo z místa nepředstavujeme náhodou. Letošní rok je totiž spojený hned se třemi důležitými mezníky. Uplyne 110 let od objevení jeskyní a 95 let od jejich zpřístupnění. Navíc se nese ve znamení Mezinárodního roku jeskyní a krasu, který odkazuje na podporu výzkumu, významu, povědomí a taky ochrany pro budoucí generace.

Jeskyně totiž představují neocenitelné zdroje - třeba ekonomické. Stovky těch zpřístupněných ročně navštíví na 150 milionů lidí. Mnohé se nachází v lokalitách světového dědictví a nesmíme zapomenut ani na fakt, že patří k důležitým zásobárnám vod. Jeskyně totiž představují zhruba dvacet procent světových zdrojů pitné vody a zahrnují největší studny a prameny na zemi.

Pořad Přímo z místa vám tak zprostředkuje nejen poznání nejteplejších jeskyní v Česku, ale také práci všech, která směřuje k zachování jejich krás pro budoucí generace. Poslechněte si.

autor: zem
Spustit audio