Od valchy po traktor. Muzeum ve Velkém Újezdu přibližuje život a práci našich předků na venkově

8. duben 2018

Začalo to před pár lety přemístěním sbírky zemědělských strojů. Dnes v soukromém muzeu na okraji Velkého Újezdu najdete stovky dalších exponátů.

Muzeum sídlí v opraveném objektu bývalého kravína u hřiště na kraji městyse. Nechybí ani venkovní expozice, kde teď na jaře stojí všelijaké zemědělské stroje. Všechny pocházejí minimálně z minulého století. Uvnitř ale narazíte i na daleko starší exponáty.

Naše malá exkurze začíná na patře. „Sem jsme dali ty lehčí exponáty. Vytvořili jsme třeba obytnou kuchyň,“ ukazuje sběratel, restaurátor a průvodce v jedné osobě Jan Coufal. Nechybí v ní dřevěný kredenc s vyskládanými hrníčky a pak také spížní skříň. Dvěma ložnicím dominují dvojpostele s vysokými čely a obrázky svatých na stěně. Na své přijdou i děti. Určitě je zaujme hned několik typů malých divadel s pohádkovými loutkami.

Z kuchyně se dostáváme do části připomínající běžné domácí práce. V dřevěné vaně uvidíte valchy. „Jsou ze dřeva, ze skla, mramoru i plechu, různé typy,“ ukazuje Jan Coufal. Na místě také stojí vůbec první pračky. Ukazují, jak se postupně vyvíjely, od ručního pohonu až k elektrickému. Raritou je pak i dnes funkční čistička peří. „V rodině, od které jsme ji získali, se dědila z generace na generaci, byla rodinným stříbrem,“ komentuje Jan Coufal. A nezapomněli tu ani na řemesla. Uvidíte například, jak vypadala dílna mistra ševce.

Po schodech míříme do přízemí, a to už patří hlavně nejrůznějším strojům a zemědělské technice. Tady se dozvíte, jak se kdysi mlátilo obilí. Nejprve cepy, pak se objevily první mlátičky. „Vůbec největší rozvoj zemědělské techniky přišel ve 20. a 30. letech minulého století,“ upřesňuje průvodce. Velkým vynálezem byly žentoury, naftové i benzínové, motory, které poháněly další techniku. A pány kluky jistě zaujme trojice traktorů. Nejstarší má značku Ford Ferguson z roku 1939.

autor: zem
Spustit audio

Související