Olomouc kvůli uzavírce frekventované Velkomoravské ulice trpí přetíženou dopravou. Kolony jsou téměř všude

20. srpen 2024 12:45

Kolony, nervózní řidiči a zpožděná městská hromadná doprava. Tak to vypadá v těchto dnech v mnohých ulicích Olomouce. O uplynulém víkendu ve městě začala dvoutýdenní uzavírka silničního průtahu ve Velkomoravské ulici. 

Dělníci ji opravují od křížení ulic Albertova a Brněnská po odbočení na Šantovku. Auta zaplnila hlavně centrum města. Komplikace se naplno projevily na začátku pracovního týdne. 

„Než jsem to projela, tak jsem v kolonách čekala 20 minut minimálně. Zácpy jsou opravdu z každé strany, takže to není žádná sláva,“ kroutí hlavou řidička Jana, která do Olomouce jezdí za prací z Prostějovska.

V příštích dvou týdnech bude muset na cestu vyjíždět s daleko větším předstihem. „Práci se nemohu vyhnout, takže budu se zdržením počítat,“ zmiňuje.

Kolona aut na třídě Svobody v Olomouci

Desítky minut strávil popojížděním po městě taky pan Jan. Jinak zhruba čtvrthodinová cesta z Velkého Týnce do centra Olomouce mu tentokrát trvala 45 minut.

„Katastrofa, objel jsem město zleva zprava. Když jedete po dálnici od Ostravy, a odbočujete na Brněnskou, tak ukazatel o tom, že neodbočíte zpátky na Velkomoravskou, tam nikdy není. Dozvíte se to až po tom, co stojíte ve frontě na Brněnské,“ říká.

Apelujeme na řidiče, aby už dopředu mysleli na to, že když někde stojí, aby se opravdu dávali na stranu.
Břetislav Bolard, mluvčí zdravotnické záchranné služby

Kolony jsou komplikací třeba i pro řidiče zdravotnické záchranné služby. Jak připomíná její mluvčí Břetislav Bolard, nejdůležitější je teď ohleduplnost ostatních šoférů.

„Apelujeme na řidiče, aby už dopředu mysleli na to, že když někde stojí, aby se opravdu dávali na stranu, díky čemuž vznikne bezpečnostní ulička pro složky ZZS. Ten problém nemáme jenom my, ale samozřejmě i hasiči a policie,“ nabádá Bolard.

Čtěte také

Na dopravní situaci v Olomouci se teď více zaměřují i policisté. „Hlídky dopravních policistů jsou v důsledku uzavírek více soustředěny na hlavních průtah Olomoucí od Pražské ulice až po Lipenskou ulici a také na centrum města, kde monitorují dopravu a v případě potřeby ji řídí a koordinují,“ doplňuje policejní mluvčí Ivana Skoupilová.

Řidiči si v kolonách postojí hlavně na třídě Svobody, ale taky na příjezdech do centra takřka ze všech směrů. Se zpožděním musí počítat i cestující autobusů. Uzavírka Velkomoravské ulice má trvat do konce letních prázdnin.

Chcete mít zprávy (nejen) z vašeho kraje pořád při ruce? Odebírejte Zprávy ČRo Olomouc ve svých podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio