Olomouc má za sebou čtvrtý ročník pouličního festivalu s názvem Olomouc (o)žije. V centru města zahrály desítky hudebníků, představili se i tanečníci a výtvarníci

23. červen 2024

Veselé melodie, komorní vystoupení s kytarou i divoké exotické rytmy proměnily ulice v centru Olomouce v jednu velkou hudební scénu. Celkem na letošním ročníku festivalu Olomouc (o)žije vystoupilo přes 130 účinkujících.

Na festivalu znějí všechny možné žánry a styly, ale taky některé netradiční hudební nástroje. Třeba atrium budovy Českého rozhlasu rozeznělo starožitné harmonium.

„Harmonium je dnes zapomenutým nástrojem, i když ne docela. Ví se o něm, ale na koncertních pódiích se už nevyskytuje, protože ho vytlačily první elektrofonické nástroje. Tady v budově Českého rozhlasu Olomouc se hrálo naprosto úžasně, protože je to jednak krásná prostora a je zde mimořádná akustika pro tento nástroj,“ říká varhaník a provozovatel prostějovského muzea harmonií Ondřej Mucha.

Varhaník Ondřej Mucha a redaktorka Jana Beránková

Letošní čtvrtý ročník je podle hlavního organizátora Štěpána Havrana největší: „Akce vznikla jako pocovidový happening před třemi lety, kdy jsme oslovili své hudební kamarády. To byly primárně lokální kapely a subjekty. A tak jak festival roste, tak vidíme, že roste i zájem o vystoupení na něm i třeba pro jako dojíždějící kapely a muzikanty.“

Chcete mít zprávy (nejen) z vašeho kraje pořád při ruce? Odebírejte Zprávy ČRo Olomouc ve svých podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio