Olomoucký sochař Jan Dostál zažívá šťastné období

Autor nepřehlédnutelné Stvůry ve Smetanových sadech, Vetřelce z olomoucké Šemberovy ulice nebo Kláry ve Velkém Týnci dostává spoustu nabídek.

Stvůra Jana Dostála v olomouckém parku

Aktuálně připravuje šestimetrovou sochu kočkovité šelmy. „Uvažuju, že by se jí mohlo lézt do břicha, ale musím to ještě promyslet,“ plánuje.

Vyrábí mnohametrové a mnohatunové kovové sochy, které vznikají buď v hale, nebo venku. A následně se po částech převážejí. „Zjistil jsem, že daleko jednodušší je na místo, kde bude socha stát, poslat materiál a převést celou dílnu v lodním kontejneru,“ vysvětluje mladý sochař, který vytvořil plastiku Mrak pro EXPO 2020 v Dubaji.

Zpracovávat devět kilometrů oceli mu tam pomáhali tři Češi a dva místní dělníci. „Bylo to super, dobře jsme se doplňovali,“ pochvaluje si. Často pracovali v noci, kdy byly mnohem lepší podmínky na svařování.

Ve své tvorbě Jan Dostál necítí žádná omezení, užívá si absolutní svobody. Až budete v Olomouci procházet pod lávkou mezi Rudolfovou alejí a Pavilonem A, všimněte si jeho Hada. Na místě zůstane až do 1. května příštího roku

autor: voj
Spustit audio

Související