Ondřej Neff: Život plný krás

5. listopad 2011

Rozhlasová úprava mýtického příběhu o masovém vrahovi žen.

"Nevím jak vy, ale já mám hrůzu z detektivních příběhů, zvláště z těch, v nichž teče příliš mnoho krve a bestiálnost vrahů nezná mezí. Naopak mám rád takové, v nichž je vyšetřovatel do jisté míry popleta sázející na lidskou čitelnost a vlastní zkušenost. Ano, přesně takové psali a ještě píšou Karel Čapek nebo Josef Škvorecký." říká Petr Hanuška, který pro vás vybral příběh Život plný krás od Ondřeje Neffa.

Ondřej Neff se vydal jako člověk soudobého světa syrovější, ale zřejmě autentičtější cestou. Napsal příběh dokonalého vraha, k setkání s nímž mu pomohla náhoda. A zatímco si vypravěč zpočátku myslel, že narazil na psychicky vyšinutého člověka, který ve svých vyprávěních fabuluje a výrazně přibarvuje, musel to být onen vrah, který ho nakonec přesvědčil o opaku…

Autora dnešního textu není potřeba podrobněji představovat. Velký znalec sci-fi literatury, digitální fotografie i pracovitý novinář stojící v čele webového serveru Neviditelný pes je autorem dlouhé řádky knih pro mládež i dospělé. Naše ukázka nazvaná Život plný krás vám tedy nabídne ochutnávku z jeho detektivkářského umění.

Pro rozhlas vybral a v úvodu hovoří Petr Hanuška
Účinkují Jan Fišar, Jiří Nebenführ a Jaroslav Krejčí
Zvuk, záznam a střih Zdeněk Prchlík
Hudební spolupráce Antonín Schindler
Rozhlasová úprava a režie Michal Bureš

Poslouchejte 6. listopadu a v repríze 9. listopadu.

autor: Michal Bureš
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.