Opatrně při dobíjení baterek do elektrokol a elektrokoloběžek, radí kapitánka Silvie Bravená

4. říjen 2021

Jak zabránit vzniku požáru, jak postupovat při zahoření a proč si nechávat pravidelně čistit komíny, nám vysvětlí Silvie Bravená z Hasičského záchranného sboru Olomouckého kraje.

Elektrokola a elektrokoloběžky bychom nikdy neměli nechávat v zásuvkách bez kontroly. „Baterky jsou složené z malých článků, které při požáru začnou vystřelovat. Vyjížděli jsme k případu požáru obývacího pokoje,“ vysvětluje vrchní komisařka pro kontrolní činnost Silvie Bravená z Hasičského záchranného sboru Olomouckého kraje.

Stejná pravidla platí i při nabíjení mobilních telefonů a notebooku. „Stačí si někdy sáhnout na adaptér a ucítíte, jak je horký,“ dodává.

Podzim zahájil další topnou sezónu, nezapomeňte proto na revize kotlů a komínů. A také na dobré rady, které udílejí profesionální hasiči. Nikdy nic nezapalujte benzínem nebo jinou hořlavou látkou, na kotle na pevná paliva neodkládejte žádné předměty, dávejte pozor na vysypaný popel ze zásobníku, zásoby uhlí a dřeva mějte nejlépe ve vedlejší místnosti.

„Měli jsme případ, kdy si majitel domu postavil komín přes trám, který postupně prohoříval a vzniklý požár se pak rozšířil na celou střechu,“ vzpomíná Silvie Bravená, která zdůrazňuje, že při kontrole by měl kominík prohlédnout celou spalinovou cestu od kotle až po komín.

autor: voj
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.