Operní pěvec Štefan Margita letos vystoupí ve Valencii, New Yorku, Chicagu a Praze

Nemá rád zlatou střední cestu. „Člověk na sobě musí pořád pracovat, i když je mu přes šedesát. Všichni jsme nahraditelní,“ říká Štefan Margita. Proto také stále chodí na hodiny zpěvu.

Na podzim loňského roku odezpíval v rámci velkého turné 11 koncertů, aby se těsně před Vánocemi přesunul poprvé ve své kariéře do Španělska, kde zkouší pod vedením Roberta Carsena inscenaci Elektra Richarda Strausse. „Je tam nádherný operní dům, těším se moc.“ Štědrý den proto strávil s manželkou Hanou Zagorovou a bratry s rodinami ve Valencii.

První operní představení viděl Štefan Margita v košickém divadle. „Byla to Pucciniho Tosca. Zaujala mě muzika, která je velmi melodická. Máma mi pak vyprávěla, že jsem si doma ty skladby začal zpívat. A to ji přesvědčilo, že mě pak na hudbu dali,“ vzpomíná.

Štefan Margita nikdy nezapomene na své první hostování v pražském Národním divadle. Potřebovali tenkrát rychlý záskok do Evžena Oněgina. „Sedl jsem v Košicích do letadla a v Praze odzpíval ve slovenštině Lenského.“ Státní opera byla mnohem větší než jeho domovská scéna. Uzpíval ji. Přišla další nabídka hostování ve Zlaté kapličce a posléze angažmá. Dnes můžete Štefana Margitu vidět a slyšet v největších operních domech celého světa.

autor: voj
Spustit audio