Opomíjené období Fleetwood Mac

12. listopad 2014

Fanoušci skupiny Fleetwood Mac se často dělí na dvě skupiny: ta první nedá dopustit na bluesové období s Peterem Greenem konce 60. let, druhá přísahá na americkou éru od druhé poloviny 70. let.

Jenže za slyšení stojí i to mezi tím. Po odchodu Petera Greena se otěží chopil Danny Kirwan, talentovaný kytarista a zpěvák, který bohužel poměrně záhy doplatil na přemíru alkoholu a dalších zdraví ne zrovna prospěšných prostředků. V jeho režii se neslo výtečné album "Bare Trees" z roku 1972, pohříchu labutí píseň před vyhazovem z kapely.

Silná v kramflecích už ale začínala být i zpěvačka Christina McVie (už dříve úspěšná pod příjmením Perfect), jednu ze svých nejkrásnějších písní "Sentimental Lady" sem dodal také novic Bob Welch. Kapela rázně nakročila za americkým zvukem západního pobřeží.

Zlatá léta měla přijít až za pět let s tvůrčím triumvirátem McVie - Buckingham - Nicks, když nejslavnější album "Rumours" kdysi vydal i Supraphon. Že ale i desky Fleetwood Mac z první poloviny 70. let stojí za to můžete posoudit v Legendách. Hrát si budeme tu z roku 1972 s názvem "Bare Trees".

Spustit audio