Opravdu vyvážená, pestrá strava pro zdravé. A jídelníček na míru pro nemocné, radí nutriční terapeutka

19. září 2022

Kdy je vhodná ona módní nízkosacharidová dieta? Proč je mozek pomalejší, než žaludek? A konečně kdo a kdy nás může doporučit k nutričnímu terapeutovi? Odpovědi nabídla v rozhlasové zdravotní poradně Klára Šuhajová.

Užitečné údaje a ukazatele   

Především na balených potravinách nejrůznějšího rázu nacházíme tabulku nebo výpis sacharidů, tuků, bílkovin, případně vlákniny a množství soli (mnohdy nečekaně vysoké). Někdy je to poměrně překvapivé čtení a docela užitečné poučení. Přibližná či průměrná zásoba tuků, cukrů či proteinů se dají lehce dohledat, leckdy třeba i uvážlivě odhadnout. Anebo je možno konzultovat s nutričními terapeuty. Žádoucí a velmi důležité je to potom v případě onemocnění. Obecně, tím spíš pak v nemoci je klíčové, čím náš organismus krmíme, zásobujeme a plníme.

Cukrovka, hojení ran, intolerance a obezita – i ta z podvýživy!  

„Při držení redukční diety často člověk záměrně prostě příliš nejí nebo jí hodně málo, to aby zhubnul. Pak ovšem často nastává situace, kdy si jakékoli sousto tělo ukládá na horší časy. Hubnout je potom těžké, ne-li nemožné,“ upozorňuje na paradox jménem Obezita z podvýživy nutriční terapeutka.

Klára Šuhajová, ale i další její odborně vzdělaní zdravotničtí pracovníci, se proto mohou hodit každému, koho trápí kupříkladu diabetes mellitus, ale také nesnášenlivost určitých typů potravin či látek a další zdravotní potíže hodně založené či propojené s výživou.

autor: Bořek Volný
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.