Oskava byla kdysi obcí hornickou, později textiláckou. Dnes je zde hlavně překrásné okolí

22. prosinec 2023

Obec Oskava najdeme na horním toku stejnojmenné řeky, která dostala své jméno podle starogermánského označení jasanů. Z toho lze usuzovat, že tento kraj byl osídlen nebo alespoň navštěvován už v předslovanských dobách.

Oskava a její přítoky byly navíc odpradávna zlatonosnými řekami, a tak se předpokládá, že zde rýžovali například už keltští obyvatelé Moravy. Zda bylo zdejší území osídleno kontinuálně, či zda byl zdejší kraj na čas opuštěn a znovu kolonizován není v současné době možné přesně určit. Obec vznikala postupně osídlováním údolí a teprve v roce 1358 je zde uváděna osada jménem Tenčín či Stančín.

Tehdy byla obec součástí panství se sídlem v nedalekém Šumvaldu. Vlastnili ji tamní zemané, později páni ze Zvole a z Miličína. Někdy před rokem 1564 se obec stala součástí úsovského panství. Už kolem roku 1464 zde stával hamr a krčma, po přičlenění k Úsovu se zdejší železářství rozrostlo na tři hamry a čtyři tavící pece. Ze širokého okolí se sem dováželo dřevěné uhlí.

V roce 1613 se vedle Tenčína objevuje poprvé také označení Oskava. Nastávající třicetiletá válka vedla k úpadku zdejší železářské výroby. Ta se částečně přesunula výše po toku do nově vzniklé osady Bedřichov. Samotná obec už tehdy měla 25 usedlých rodin. Lidé se postupně z železářství přeorientovávali na zemědělskou výrobu, práci v lesích a také textilní produkci. V roce 1724 zanikla šmelcovna a rourovna a tím i zbytek železáren v obci. Naopak se začaly rozvíjet pily a na konci 18. století vzniká i první bělidlo příze a plátna.

Od roku 1778 měla obec i farní expozituru a v roce 1803 byl postaven současný kostel sv. Floriana. Od roku 1843 je tento kostelem farním. Už o deset let dříve zde žilo 834 obyvatel a existovala zde i škola.

Textilní výroba postupně nahradila železářskou. V roce 1836 zde Norbert Langer ze Šternberka koupil bělidlo a rozšířil výrobu. Postupně zde vzniklo i několik dalších textilních firem. Vyráběly se zde potřeby pro obuvníky, dřevěné zboží, včelařské potřeby a zpracovávaly se tady i kůže.

Kromě toho byla v obci také správa lesního revíru patřícího k úsovskému lichtenštejnskému velkostatku. Vznikla zde německá měšťanská škola a spousta drobných živností. Obec se stala menším regionálním centrem a před rokem 1900 zde počet obyvatel krátce překročil 1000 osob.

Po druhé světové válce musela většina zdejšího německého obyvatelstva opustit své domovy a obec se osidlovala jak lidmi z okolních vesnic, tak i z celé Moravy a dokonce i z Čech a Slovenska.

Místní větší podniky byly znárodněny, stejně jako lichtenštejnský lesní revír. Po roce 1948 bylo postupně omezováno i živnostenské podnikání a hlavně zemědělství. V roce 1952 zde vzniklo JZD, které bylo později včleněno do družstva v Libině.

Kulturní dům

Obec byla v té době součástí Šternberského okresu. Teprve po roce 1960 byla přičleněna k okresu Šumperk. Osadou obce už byl Mostkov. V roce 1960 byly k Oskavě připojeny i další vesnice. Nemrlov, Bedřichov a později i Třemešek a Mladoňov s Václavovem. Po roce 2000 se Mladoňov stal součástí Nového Malína, ostatní obce zůstaly u Oskavy. Ta má dnes dohromady 1297 obyvatel, přičemž jejich počet mírně stoupá.

K pamětihodnostem Oskavy patří zmíněný kostel sv. Floriana s nedalekým křížem, pomník Hermanna Langera či některé dávné stopy průmyslové historie obce.

Spustit audio