Osudy lidí prchajících před válkou doléhají i na dobrovolníky. Někteří už museli hledat pomoc u psychologů

25. březen 2022, aktualizováno

Ukrajinci prchající před válkou si sebou často přinášejí velká osobní traumata. Psychické problémy ale trápí i dobrovolníky, kteří jim pomáhají na slovensko-ukrajinských hranicích často nepřetržitě od začátku války. Jsou to nejen dobrovolníci, ale i hasiči, policisté nebo kněží. Někteří už museli vyhledat pomoc psychologů.

„Zvládáme to tak, že když jsme tu, snažíme se být silní a fungovat pro lidi. Víc dalšího neřešit,“ říká policistka Jana Tabačková, která na hraničním přechodu Vyšné Německé působí prakticky od začátku války, takže tady zažila nejsilnější uprchlickou vlnu. Pomohla velké spoustě lidí a sama se slzami v očích přiznává, že je pro ni velmi složité si traumatické příběhy lidí nepřenášet i domů.

„Když přijdu domů, je to těžké, protože v tu chvíli si na všechno vzpomenete a vrací se vám to. Mám výcvik krizové intervence, měla bych umět zvládat takové věci. Ale je vždycky těžké usnout,“ dodává Tabačková.

„Když přijdu domů, je to těžké, protože v tu chvíli si na všechno vzpomenete a vrací se vám to.“
Policistka Jana Tabačková

Jen kousek od humanitárního stanu Jany Tabačkové působí i dobrovolník Červeného kříže Ivo Jonáš. Sám má problém často velmi silné problémy vstřebat. „Po odborné stránce je to opravdu i pro nás psychická zátěž, protože se s těmi rodiči a dětmi ztotožňujeme. Spousta z nás má děti v podobném věku,“ zmiňuje Jonáš.

Dobrovolníci, kteří pomáhají ukrajinským uprchlíkům, musí vyhledávat i pomoc psychologů. Těchto případů na Slovensku přibývá. „Když válka trvala teprve týden, měli někteří pocit, že trvá už měsíc, jak byli v tom pomáhajícím nastavení. Navíc je tam spánkový deficit, takže i vnímají času je posunuté,“ popisuje košická psycholožka Gabriela Fedorišinová, která pomáhala dobrovolníkům, kteří měli psychické problémy. Podle ní tyto potíže plynou z velkého přetížení a na lidi často dolehnou až doma po práci.

autor: bas
Spustit audio

Související