Pacienti, máte svá práva

21. leden 2015
Právní poradna

Jak se dostat ke své zdravotnické dokumentaci? Kdo může podat stížnost na lékaře? Může být nezletilému proveden zákrok bez souhlasu rodičů? To jsou jen některé z tisíců dotazů, které už zodpověděli právníci Férové nemocnice.

Ta funguje od roku 2006 a jedná se o projekt Ligy lidských práv. Snaží se poskytnout pacientům i zdravotníkům odpovědi na jejich dotazy, týkající se medicínského práva.

„Manželka snědla houby a udělalo se jí špatně. Běžel jsem ráno k nejbližšímu lékaři, aby se na ni přišel podívat. Odmítl to s tím, ať se obrátím na kolegu, který ale otevíral ordinaci až v poledne. Měl na to právo?“ Tak zněl jeden z dotazů v naší Právní poradně, která se zaměřila právě na práva pacientů.

O tom, že bychom se neměli ostýchat zeptat se lékaře na to, co nás zajímá a čemu nerozumíme, nás přesvědčovala Kamila Holoubková, zástupkyně Férové nemocnice.

„Určitě máte právo nahlížet do své dokumentace. A pokud nedáte souhlas, nesmí lékař o vašich zdravotních problémech informovat nikoho dalšího, ani pečovatelku, která vás doprovází. Přestože žijete v domě s pečovatelskou službou.“ Jedna z dalších odpovědí na posluchačský dotaz.

„Můžeme vám poskytnout návod, jak postupovat v případě, že nevíte, na co máte jako pacient nárok či jak můžete postupovat v situaci, kdy se na něčem neshodnete se svým lékařem. Obecně se ale dá říci, že nejlepším řešením je vždy dohoda,“ říká právnička Kamila Holoubková.

autor: voj
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.