Pečené brambory s rajčaty

31. březen 2015

Rajčata jsou velmi vhodná jako základ zdravé nebo doplněk či příloha běžné stravy. Vhodná jsou i na různé redukční a očistné diety, neboť mají antioxidační účinky. Dále jsou rajčata vhodná ve stravě osob s nemocemi srdce, krevního oběhu a poruchami látkové výměny.

Zralá rajčata jsou bohaté na beta karoteny a vitamín C, v trochu menší míře obsahuje také vitamín B, lykopeny. Poslouží i jako zdroj chromu a draslíku. Z více než 90 % tvoří voda, cca 5 % sacharidů a 2,5 % bílkovin. Má vysoký podíl vláknin, naopak tuk neobsahuje téměř žádný.

Suroviny: 1 lžíce olivového oleje, 700 g brambor, 2 pórky, 2 velká rajčata, 8 lístků bazalky, 1 ¼ hrnku zeleninového vývaru, 1 nakrájený stroužek česneku, sůl, pepř

Postup: Troubu předehřejeme na 180⁰C. Velkou zapékací misku vytřeme trochou olivového oleje. Brambory oloupeme a nakrájíme na tenké plátky, pórky seřízneme na obou koncích a nakrájíme na kolečka, rajčata nakrájíme na plátky. Na dno misky rozložíme vrstvu brambor, na ni 4 lístky bazalky a vrstvu pórku. Následuje vrstva rajčat. Vrstvy zeleniny střídáme, dokud nespotřebujeme všechnu připravenou zeleninu. Navrch musí být vrstva brambor. Zeleninový vývar ochutíme česnekem, solí a pepřem a přelijeme jím zeleninu. Vrchní vrstvu brambor potřeme zbývajícím olivovým olejem. Pokrm pečeme v předehřáté troubě dozlatova (přibližně 1 ¼ hodiny) a ihned podáváme.

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.