Počasí komplikuje provoz zimních stadionů. V některých halách hokejisté doslova bruslí ve vodě

15. srpen 2018

Současná vedra způsobují problémy i provozovatelům zimních stadionů. Výrobníky nestíhají produkovat led, ten proto bývá na povrchu často nekvalitní. Pociťují to hlavně hokejisté, kteří v letním období zahajují přípravu na novou sezonu. Vysoké teploty se také promítají do nákladů na provoz stadionů. Například v Olomouci se měsíční výdaje pohybují ve statisícových částkách.

„Je to takový každoroční kolorit, kdy se začíná chladit od poloviny července, protože koncem července už se nastupuje na tréninky. Třeba A mužstvo hrálo v Jihlavě a obrazně řečeno hráli ve vodě. Olomouc je na tom ještě relativně dobře s tím, že odpoledne, když kulminují teploty, kvalita ledu klesá,“ vysvětluje Petr Hlídek, který dohlíží na provoz zimního stadionu v Olomouci.

Právě se díváme na jeden z tréninků. „Letos je to extrém, taková vedra tady nikdy nebyla. Není tady sice voda, ale ten led je měkčí a hlavně po něm nejezdí puky. Protože je tady teplo, děti musí často pít, třeba po šesti minutách přeruší cvičení a jdou se napít,“ říká jeden z trenérů Zdeněk Smolík.

Led se otepluje hlavně během odpoledne, kdy denní teploty vrcholí. „Teplota ledu by měla být -9 stupňů. V exponovaném teple v odpoledních hodinách může mít led o 5 stupňů víc,“ dodává Petr Hlídek.

Zdejší stadion ale už má něco za sebou a podle Hlídka tu jsou velké tepelné ztráty, které mají vliv na kvalitu ledu. To potvrzuje i vedoucí provozu stadionu v Šumperku Josef Pospíšil: „Máme novou technologii, máme zateplenou střechu. Není to tak náročné jako před lety, kdy to bylo prosklené. Teď, protože jsou extrémní vedra, se musí určitě víc přimrazovat.“

Vysoké teploty by se měly podle meteorologů držet až do konce měsíce.

autor: sol
Spustit audio

Související