Počteníčko zve na štědrodenní jízdu po anglickém venkově

22. prosinec 2014

Samota vystupňovaná vánočními svátky, neodbytné stáří, tedy zajetí neúprosným časem a potřeba někdy se zastavit. O tom všem pojednává třídílná štědrodenní povídka s názvem Happy Christmas.

Pro Český rozhlas Olomouc ji napsala Karolína Opatřilová, která před léty sama působila jako pečovatelka na venkově v britském Northamptonshire.

Rozhlasová četba otevře pohled do světa těch, kteří o svátcích pracují, zároveň nabídne drobné srovnání toho, jak běžní lidé prožívají anglické a české Vánoce.

Hlavní hrdinkou příběhu třicátnice Kateřina, toho času pečovatelka v Anglii. Na Štědrý den spěchá od jednoho starouška ke druhému. Přestože se v jejich šedivých životech jen mihne, pro některé představuje naději, kontakt s venkovním světem, snad i útěchu.

Kateřina se tak vydává po stopách zmizelé majitelky kočičího útulku, nechává se vyprovokovat agresivním pacientem, upoutaným na lůžko, dokonce se snaží zachránit dámu, které s nadhledem přezdívá Mops Lady.

V takové záplavě zastávek a nečekaných překážek se však proměňuje i Kateřinin život. Její přístup ke stáří, její ochota pomáhat, její samota v porovnání s tou, ve které žijí senioři – to všechno jsou zážitky, které na hrdinku Happy Christmas čekají. Pojďte se tedy společně s ní projet po anglickém venkově i po zvláštních osudech obyčejných lidí.

Happy Christmas v režii Tomáše Soldána a s hlasem herečky Kláry Suché vám Český rozhlas Olomouc nabídne na Štědrý den, krátce po patnácté, na Boží hod a na Štěpána pak vždy krátce po šestnácté hodině.

Karolína Opatřilová: Happy Christmas (1-3)

Účinkuje: Klára Suchá
Hudební spolupráce: Antonín Schindler
Technická spolupráce: Zdeněk Prchlík
Režie: Tomáš Soldán

premiéry jednotlivých dílů:
24. prosince v 15,05
25. prosince v 16,05
26. prosince v 16,05

Spustit audio